Belföld

Már Győrben a Goya-művek

Csapucha Adrienn

2012. 03. 23. 14:57

Megérkeztek a spanyol festészet harmadik legendás alakjának, Francisco de Goyának a művei Győrbe. A fél millió euró értékű gyűjteményt március 29-től láthatja a közönség a Városi Művészeti Múzeumba.

Goya Győrben (Goya Győrben)

Francisco de Goya a 18. század hatvanas éveitől a 19. század harmadáig alkotott. Különleges munkái között négy rézkarc sorozat is feltűnik, ebből most kettőt láthat a győri közönség. A 80 lapból álló Los Caprichos (Ötletek, Szeszélyek) és a 40 lapos La Tauromaquia (Bikaviadal) című művek csütörtökön, egyenesen Bambergből érkeztek a kisalföldi megyeszékhelyre, pénteken pedig a sajtó munkatársai is megcsodálhatták az alkotások egy-egy darabját. „Győr kulturális életét a sokszínűség jellemzi, és ez elsősorban a művészeti intézmények és az önkormányzat közös munkájának köszönhető. Ezt a magas színvonalú sokszínűséget bizonyítja a most nyíló Goya-kiállítás is, melyre nagyon büszkék vagyunk, és reméljük a három hónap alatt sokan felkeresik majd az Esterházy-palotát” – mondta Simon Róbert Balázs alpolgármester.

Goya Győrben (Goya Győrben)

A tárlat több mint fél millió euró összértékű, 120 rézkarca egy német műgyűjtő, Richard Mayer tulajdonát képzik. „Egy nagyon különleges egyéniségtől kaptuk a remekműveket, hiszen Mayer egy visszahúzódó, a külvilág felé nehezen nyitó galériatulajdonos. Ami érdekes, hogy ő még személyesen ismerte a nagy neveket, így például Picassót is” – mesélte a pénteki sajtótájékoztatón Grászli Bernadett, aki Goya rövid életét, és kiemelkedő alkotásainak történetét is vázolta a megjelenteknek.

Goya Győrben (Goya Győrben)

A kiállítás március 29-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, egy improvizatív koncerttel fűszerezve, melyet a Mezzoforte dobosa, Gulli Briem ad a múzeum miliőjében. A tárlatot kísérőprogramok is színesítik, így a Múzeumok Éjszakája és a Táncfesztivál is hozzájárul ahhoz, hogy még felejthetetlenebb legyen a spanyol varázslat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.