Belföld

Már Győrben a Goya-művek

Megérkeztek a spanyol festészet harmadik legendás alakjának, Francisco de Goyának a művei Győrbe. A fél millió euró értékű gyűjteményt március 29-től láthatja a közönség a Városi Művészeti Múzeumba.

Francisco de Goya a 18. század hatvanas éveitől a 19. század harmadáig alkotott. Különleges munkái között négy rézkarc sorozat is feltűnik, ebből most kettőt láthat a győri közönség. A 80 lapból álló Los Caprichos (Ötletek, Szeszélyek) és a 40 lapos La Tauromaquia (Bikaviadal) című művek csütörtökön, egyenesen Bambergből érkeztek a kisalföldi megyeszékhelyre, pénteken pedig a sajtó munkatársai is megcsodálhatták az alkotások egy-egy darabját. „Győr kulturális életét a sokszínűség jellemzi, és ez elsősorban a művészeti intézmények és az önkormányzat közös munkájának köszönhető. Ezt a magas színvonalú sokszínűséget bizonyítja a most nyíló Goya-kiállítás is, melyre nagyon büszkék vagyunk, és reméljük a három hónap alatt sokan felkeresik majd az Esterházy-palotát” – mondta Simon Róbert Balázs alpolgármester.

A tárlat több mint fél millió euró összértékű, 120 rézkarca egy német műgyűjtő, Richard Mayer tulajdonát képzik. „Egy nagyon különleges egyéniségtől kaptuk a remekműveket, hiszen Mayer egy visszahúzódó, a külvilág felé nehezen nyitó galériatulajdonos. Ami érdekes, hogy ő még személyesen ismerte a nagy neveket, így például Picassót is” – mesélte a pénteki sajtótájékoztatón Grászli Bernadett, aki Goya rövid életét, és kiemelkedő alkotásainak történetét is vázolta a megjelenteknek.

A kiállítás március 29-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, egy improvizatív koncerttel fűszerezve, melyet a Mezzoforte dobosa, Gulli Briem ad a múzeum miliőjében. A tárlatot kísérőprogramok is színesítik, így a Múzeumok Éjszakája és a Táncfesztivál is hozzájárul ahhoz, hogy még felejthetetlenebb legyen a spanyol varázslat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik