Belföld

„A Nobel-díjas is olyan, mint a többi ember”

24.hu
24.hu

2012. 03. 23. 06:00

Kutatóorvos, öt gyermek apja és játékvezető focimeccseken. Nála futnak össze a szegedi Nobel–díjas találkozó szálai.

A szegedi Nobel-díjasok konferenciájának főtitkára, Dr. Hegyi Péter kutatóorvos, a Szegedi Tudományegyetem tudományos főmunkatársa, az Európai Hasnyálmirigy Társaság elnöke és az Európai Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja. Szakterülete a hasnyálmirigy betegségek kutatása, mellyel nagyjából kétezer ember foglalkozik a világon. Szegedi kutatócsoportját, amely a elsősorban a heveny hasnyálmirigy gyulladás kialakulását vizsgálja, a világ legjobb centrumai közt tartják számon. Az öt gyermekes tudós szabadidejében NB1-es és nemzetközi mérkőzéseken is volt már játékvezető.

Amikor egy külföldön élő barátomnak említettem, hogy mi lesz Szegeden, utalva arra, hogy kicsi ország és kisváros vagyunk hitetlenkedve azt kérdezte: „hogy csináltátok”? Szóval, hogy csinálták?

Rengeteg munkával. Az egyetemen egy éven át sokan, majd százan dolgoztak azon, hogy ez a konferencia létrejöhessen, és magas színvonalú legyen. Legalább negyvenöt professzor dolgozott a tudományos programon, és legalább ennyi technikai munkatárs, hogy minden rendben legyen.

Személyes kapcsolatok is kellettek hozzá?

Természetesen. E nélkül és annak híján, hogy ilyen tudományos tisztelet övezi Szent-Györgyi Albertet, egy ilyen konferenciát, mely nemzetközi viszonylatban is ritka, Magyarországon pedig példa nélküli, nem lehetne megcsinálni.

A nyitónapig mennyien regisztráltak az eseményre?

Több mint ezren, de a létszám folyamatosan nő.

Miért pont a konferencián jelenlévő kilenc Nobel-díjasra esett a választás?

Eredetileg többet is megkerestünk, de ők kilencen voltak azok, akiknek megfelelt az időpont.

Egyből igent mondtak?

Igen, és azt kell, hogy mondjam: örömmel vállalták a felkérést.

Ön szerint mi vonzotta őket Szegedre, a Szent-Györgyi Albert évforduló, a kíváncsiság vagy valami más?

Egy Nobel-díjas sokkal több rendezvényre kap meghívást, mint amire el tud menni. Szerintem három dolog játszott közre. Egyrészt az, hogy Szent-Györgyi Albertet nagyon szerették. Neki ugyanis nem csupán a munkája volt meghatározó és rendkívüli, hanem a személyisége is. Például érdeklődése a kultúra, a sport iránt vagy a háború-ellenes tevékenysége. Szóval, ő nem csak egy tudós volt. Másrészt a szegedi egyetem teljesítménye, amely a nemzetközi élvonalba tartozik. Harmadrészt pedig a személyes kapcsolatok is nagyon fontosak voltak.

A meghívott kilenc Nobel-díjas közül öten orvosi és élettani, négyen pedig kémiai felfedezéseikért kapták az elismerést. Úgy gondolták, hogy ezeken a területeken folyik most izgalmas  munka?

Igen, nagyon izgalmasak ezek a területek, és szándékosan az orvos-biológiai, kémiai folyamatokat, eredményeket akartuk a konferencián hangsúlyozni.

Főtitkárként Ön fogadta először a Nobel-díjasokat. Milyen a reakciójuk a városra, az itteni fogadtatásra, és milyen emberek ők?

Ők is olyanok, mint más ember. Nagyon örültek mindennek, nagyon jól érzik magukat, és remélem, hogy amikor elmennek, akkor az egyetemet és a várost is jó szívvel tartják meg emlékükben.

A tanácskozáson az előadók a legújabb tudományos trendekről is beszámolnak. Mit tartana a konferencia legfontosabb eredményének?

Ha születne előbb vagy utóbb egy terápia, egy gyógyszer, amivel a betegeket meg tudjuk gyógyítani.

Hogyan fér bele a foci mindabba, amit csinál?

Mostanában elég nehezen. Remélem azonban, hogy ezen a téren is szerepet tudok vállalni a jövőben, bár jelenleg az időmet főleg a tudománynak szentelem.

 

Nézze meg a Szent-Györgyi Konferencia ünnepélyes megnyitóját!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.