Belföld

Schiffer meg is védte a kormányt meg nem is

Az ellenzéki politikus szerint "a magyar kormány politikájában demokráciadeficit van, antiszemitizmus nincs".

Schiffer András szerint Magyarországon nincs nagyobb antiszemitizmus, mint más európai országokban – nyilatkozta az MTI-nek az LMP-s politikus, miután csütörtökön találkozott Andrew Bakerrel, az EBESZ antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottjával.

A megbízottat két terület érdekelte különösen: egyrészt, hogy általában véve milyen mértékű az antiszemitizmus Magyarországon, másrészt pedig, hogy van-e összefüggés a Magyarországot a demokráciadeficit miatt ért támadások és az antiszemitizmus mértéke között. Schiffer András leszögezte: Magyarországon semmivel nem nagyobb az antiszemitizmus, mint más európai országban, de az igaz, hogy például Németországgal ellentétben Magyarországon “elmaradt a holokauszttal való szembenézés”.

Az ellenzéki politikus szerint “szemenszedett hazugság” a magyar kormánypártokat antiszemitizmussal vádolni: “a magyar kormány politikájában demokráciadeficit van, antiszemitizmus nincs”. Ugyanakkor a kormányoldal holdudvarában már “vannak kétes jelenségek.” Az előző ciklus kormányerőivel kapcsolatban elmondta: szerinte gyakran törekedtek, hogy antirasszista kampányokkal kijátsszák az “antiszemitakártyát.” a Fidesszel szemben. Az LMP nem kíván részt venni az elmúlt század újrajátszásában, s bűnnek tartja, ha a huszadik század feldolgozatlan traumáit bárki politikai haszonszerzésre használja.

A Jobbikkal kapcsolatban Schiffer András szerint tűrhetetlen, hogy politikai tőkét lehet kovácsolni népcsoportok elleni sértő megjegyzésekből, gyűlöletkeltésből. Ugyanakkor úgy vélte: nem lehet differenciálatlanul antiszemitának nevezni az összes jobbikos politikust sem. Schiffer András úgy véli: a szélsőjobboldal ellen nem kampányokkal, hanem – ahogy arra az LMP is törekszik – azzal lehet eredményesen küzdeni, ha a politika “meghallja az elmúlt 20 év veszteseinek hangját.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik