Belföld

Mától négy napig a világ tudományos fővárosa Szeged

A nyitó sajtótájékoztatóval megkezdődött Szent-Györgyi Konferencia, melyet a szegedi tudós Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából rendeznek.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora azt hangsúlyozta a nemzetközi sajtótájékoztatón, hogy több mint 1000 olyan regisztrált résztvevője lesz a konferenciának, akik a nemzetközi tudományos élet elitjébe tartoznak. Vécsey László, az általános orvosi kar dékánja ehhez hozzátette, hogy közülük kétszázan olyan magas szakmai kitüntetésekkel rendelkeznek, melyek rangjukban közel állnak a Nobel-díjhoz.

A rendezvényt egyébként megtisztelte jelenlétével hat Nobel-díjas tudós is. Vidáman fényképezték a pulpitust, valamint az őket fotografáló fotósok hadát. Szabó Gábor rektor kiemelte a rendezvénnyel kapcsolatban, hogy az egyik legfontosabb üzenete a rendezvénynek, hogy a meghívott 9 Nobel-díjas tudós szegedi, illetve környékbeli középiskolákba is ellátogat, ahol fiatal “tudóspalántákkal” találkoznak.

Varró András, tudományos rektorhelyettes ehhez hozzátette: a szegedi egyetem hallgatóinak életre szóló élményt jelent majd találkozni ezekkel a nagyszerű tudósokkal, ami motiválhatja őket a jövőbeni kutatásaikban. Pál József, a nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes elmondta, hogy a 9 tudós a konferencia végén közösen elülteti a Tudomány Fáját a József Attila Tanulmányi és Információs Központ mellett.

A mintegy 80 millió forintból gazdálkodó konferencia forrásaihoz nagy mértékben hozzájárult a főtámogató Richter Gedeon Gyógyszergyár, de a város és az egyetem is hozzátette a saját részét. A résztvevők többek között színházba mennek, borkóstoláson vesznek részt, valamint kirándulnak a környéken.

Botka László érdekes momentumot idézett fel a tájékoztatón a 75 évvel ezelőtti eseményekről. Azon a napon ugyanis, amikor Szent-Györgyi Albert átvette a kitüntetést, Szegeden utcabállal ünnepelték a tudóst. Most is igyekszik meghálálni a város a nagyszerű tudósnak azt a világhírt, amit Szent-Györgyi Albert szerzett Szegednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik