Belföld

Elvágják az adósságspirált a monori cigánytelepen

Nyolc éve zajlik a településen a Máltai Szeretetszolgálat programja, melynek jegyében roma családokat próbálnak kiemelni. A siker bizonyítéka, hogy egyre több fiatal tanul tovább. Most kártyás villanyórával tanítanák meg a családokat hatékonyabb gazdálkodásra.

Sikeres modellkísérlet zajlik 2004 óta a monori cigánytelepen. Tavaly nyáron nyílt meg a gyermekház, most pedig úgynevezett kártyás mérőórák felszerelését támogatta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A program célja, hogy kiemeljék a mélyszegénységben élőket – mondta el Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorába. A szolgálat munkatársai ennek érdekében folyamatosan jelen vannak a cigánytelepen, és időről-időre felmérik, hogyan változik a helyzet.

Mostanra sikerült addig eljutni, hogy a családok belátták, a folyamatos eladósodást úgy lehet megelőzni, ha előre kifizetik a közműszámláikat. A szeretetszolgálat egyetértett a közműszolgáltatókkal abban, hogy az akár több százezer forintos tartozásokat tartalmazó adósságspirált el kell vágni. Ezért fontos az előre fizetős villanyórák felszerelése, amely egyrészt megtanítja a családokat gazdálkodni, másrészt így tudomásul kell venniük, hogy ha valakinek adóssága halmozódott fel, akkor egy ideig drágábban kapja az áramot.

Vecsei Miklós az elmúlt nyolc év legnagyobb sikerének azt tartja, hogy a gyerekek elkezdtek továbbtanulni. Az oktatás mellett a munka lehetne a másik kitörési pont. Ehhez azonban a közvélekedésnek is meg kell változnia. A cigányok többsége megalázó munkákat is elvállal, csak hogy dolgozhasson. A romák nem munkakerülők, akik úgy születtek, hogy nem szeretnek dolgozni, de nincsen túl nagy esélyük, hogy állást találjanak – fogalmazott a szeretetszolgálat elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik