Belföld

Több helyen is égett a bozót megyénkben


Bozóttűzhöz riasztották a tűzoltókat kedden Nyúlon. A vasútállomás közelében és a hegyen is felcsaptak a lángok. Koroncó határában is meggyulladt az avar. Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az egész országban.

A szárazság sok munkát adott a tűzoltóknak az elmúlt pár napban. A Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársától portálunk megtudta: országos tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Kedden Nyúlon két helyszínen, a vasútállomás közelében és a hegyen is tűz ütött ki. A lángokat 40 perc alatt sikerült megfékezni. Tűzhöz riasztották a lánglovagokat továbbá Gyirmót és Koroncó határába, ahol a száraz avar gyulladt meg. Győrben a Fehérvári útnál keletkezett tűz.

“Magyarországon két fokozottan erdőtűzveszélyes időszakot különíthetünk el. Az egyik kora tavasszal, amikor a kizöldülés előtt elsősorban rét és tarlóégetések következtében gyullad meg az erdő.

A második veszélyeztetett időszak a nyári hónapokra esik, amikor a hosszabb csapadékmentes, forró időjárási viszonyok következtében az erdei avar és tűlevélréteg teljesen kiszárad. Ezek az erdőtüzek elsősorban eldobott cigarettacsikkek és a tűzgyújtási tilalom ellenére meggyújtott tábortüzek, nyári gazégetés következtében keletkeznek, elsősorban erdei és fekete fenyves állományokban, valamint idősebb lombos állományokban.

A Magyarországi erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanság vagy szándékosság miatt keletkezik.

A klímaváltozás következtében, a korábbinál forróbb nyarakon nem a tüzek száma nőhet meg jelentősen, hanem a terjedési sebessége és intenzitása. Így esetenként jóval nehezebb őket eloltani, és jóval nagyobb területet érinthetnek, mint korábban.

Az előbbiek alapján látható, hogy az erdők tűz elleni védelmének kiemelten fontos szerepe van mind az erdőgazdálkodás, mind a tűzvédelem oldaláról.” – tájékoztatta portálunkat a Katasztrófavédelem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik