Belföld

Székelykaput adtak át Fehérvár déli határán

A tavaszi nap-éj egyenlőség napján, a két testvérváros, Csíkszereda és Székesfehérvár polgármestere egy székelykaput avatott ma Székesfehérváron, a Balatoni út kivezető szakaszán, a város déli kapujánál.

Nem csak a nap és az éj egyenlőségétől ismert ez a nap, de éppen egy esztendeje írták alá Csíkszereda és Székesfehérvár vezetői a testvérvárosi kapcsolatról szóló szerződést.

Cser-Palkovics András és Ráduly Róbert KálmánEz a testvérvárosiság mélyről fakad, hiszen már több kapu is összeköti a két várost – mondta Ráduly Róbert Kálmán Csíkszereda polgármestere. Hiszen ezer civil szállal kapcsolódtak a csíki és a fehérvári emberek, de nem lenne ilyen szoros minden szinten az együvé tartozás, ha Ocskay Gábor, a fehérvári és székely jégkorong nem lenne, őket külön köszönet illeti – tette hozzá a csíki polgármester.

A székelykapu szimbólum, ami a mélyből gyökerezik, s most köszönti a Fehérvárra érkezőt, s búcsúzik az onnan távozótól – mondta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Köszönöm, hogy ezt a kaput székely testvéreinkkel adhatjuk át – hangsúlyozta a fehérvári polgármester.

Az átadási ceremóniát a Fejér Szövetség szervezte, melynek vezetője felhívta a figyelmet a székelykapu feliratáról, ami rovásírással és latinos magyarral is íródott: „Miatyánk Istenünk bennünk van országod; Székes és Fejér Város Csíki Székelykapuja”.

Az átadási rendezvényen több száz fehérvári és több tucat székely mellett jelen volt Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő, Brájer Éva, a maroshegyi városrész – ahol az elszakított országrészek városairól elnevezett utcák vannak – önkormányzati képviselője, alpolgármester. De ott voltak: Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, a Fehérvári Huszár Egyesület, a Fehérvári Polgári Védegylet, a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Székesfehérvár, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a Magyar Nemzeti Gárda, a Szittya Lovas Hagyományőrző Egyesület, a Székesfehérvári Tűzoltók, fehérvári jégkorongozók és valamennyi párt képviselője.

A Balatoni út városból kivezető szakaszán a közben kisebb torlódás alakult ki, bár a jelenlevő rendőrök a székelykapu otthonát biztosító körforgalomban, váltakozó irányban elengedték a gépjárműveket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik