Belföld

Lankad a tankolási kedv?

448 forintos üzemanyagot hirdet a tábla egy győri benzinkútnál. A kútkezelők szerint sokkal kisebb a forgalom. Megyénkben most nem virágzik a benzinturizmus.

Pár éve jobban járt az, aki gázolajat tankolt, ám azóta megfordult a kocka. A 95-ös benzin szinte minden töltőállomáson “olcsóbb”. Szigurúan idézőjellel, ugyanis 440 forint alatt nem nagyon találni kínálatot, drágábbat viszont szép számmal akad. Helyenként 450 forintot kell fizetnünk literenként. A gázolaj pedig még ennél is drágább. Akad, ahol csak pár forinttal, de van töltőállomás, ahol 5-6 forinttal többe kerül. Tíz évvel ezelőtt 240 forint miatt morogtunk, de nézzünk közelebbi időpontot: tavaly márciusban 368 forintotba került a 95-ös benzin – derül ki a Nemzeti Adó-és Vámhivatal tájékoztatójából.

A Győr24 felkeresett néhány győri benzinkutat, ahol vásárlás közben a forgalomról érdeklődtünk. A kútkezelők nagyjából mindenhol ugyanazt a választ adták: kevesebben jönnek. “6-8 éve előfordult, hogy sorok álltak a kútfejeknél, most nézzen körül! Aki tankol, az is meggondolja, hogy mennyit. Kevesebben tankolják tele a járgányt manapság. Sokan érdeklődnek az alternatív megoldások után is. Nézegetik, hogy megérné-e nekik az autógáz vagy a bioetanol”

Megkérdeztünk határon túliakat is. Egy szlovákiában élő férfi szerint nem éri meg csak a tankolás miatt átjönni hazánkba. Elmondása szerint, jó esetben csak pár centtel jön ki olcsóbban. Ez fordítva is igaz. Utánanéztünk a szlovákiai üzemanyagáraknak. Az 1,54 euró az átlagár, ez 291 forintos árfolyammal számolva 446-447 forint.

Vélhetően más a helyzet az ukrán határ közelében. Egy március 13-ai adat szerint, átszámolva 283 forintba került a 95-ös üzemanyag.

A tankolási kedvvel kapcsolatban több nagy üzemanyag forgalmazó céget is felkereset portálunk, de konkrét adatokat nem sikerült megtudnunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik