Belföld

Ketyeg a nyugdíjóra, sok a kérdés

Alig több mint tíz napjuk maradt a magán-nyugdíjpénztári tagoknak arra, hogy nyilatkozzanak: visszalépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe. Az már kiderült, hogy a tb-rendszerbe igyekvők pozitív reálhozama adómentes lesz, az állami nyugdíj mértéke viszont továbbra is bizonytalan. A pénztárak tagdíjigényén is sok múlhat.

Legutóbb két hónapja kerestük meg a nagyobb magánpénztárakat – az OTP-t, az Axát, az Allianzot, az ING-t és az Aegont – azzal a kérdéssel, mikor és milyen formában jelezhetik ügyfeleik átlépési szándékukat. Kisebb-nagyobb eltéréssel, de lényegében azt a választ kaptuk, hogy külön formanyomtatvány készül majd erre a célra, amelyre több hetet kell még várni. Többi közt azzal indokolták a késlekedést, hogy a jogalkotó nem tisztázta, maradó ügyfeleik a jövőben az állami nyugdíj 75 vagy 100 százalékára lesznek-e jogosultak, ahogy azt sem, adómentessé válik-e a visszalépők pozitív reálhozama.

Tisztázatlan ügyek

Az utóbbi kérdés hétfőn dőlt el a parlamentben, miután a képviselők megszavazták, hogy a tb-rendszert választóknak a reálhozamuk után nem kell adót fizetniük. Szintén kiderült, hogy akik magán-nyugdíjpénztári tagi kifizetésüket, amely a reálhozamból és a tagdíj-kiegészítésből áll össze, önkéntes nyugdíjpénztárba helyezik, a kifizetések 20 százalékának megfelelő, legfeljebb 300 ezer forintos adó-visszatérítésben részesülhetnek. A pénztáruk mellett kitartók állami nyugellátásáról egyelőre nem született döntés, viszont a Nemzetgazdasági Minisztérium legutóbbi ígéretei szerint a 2012. január 1-jét követő időszakra járni fog a teljes összeg.

A fentiek tükrében a pénztártagok még mindig nem lehetnek biztosak abban, megéri-e a váltás. Ennek ellenére az általunk korábban megkeresett pénzintézetek már kivétel nélkül közzétették honlapjukon a tb-rendszerbe történő átlépéshez szükséges, illetve a reálhozamról rendelkező nyilatkozatokat.

A mellékelt tájékoztatóban az OTP, az Allianz és az ING is felhívja a figyelmet, hogy a maradó tagok állami nyugellátásának kérdése még nem tisztázott, az Axánál viszont külön erre nem térnek ki. Az Aegon honlapján egy bejelentés olvasható, miszerint a vállalat megszünteti magánpénztári ágazatát, ezért ügyfeleinek azt ajánlja, hogy másik magán-nyugdíjpénztárba vigyék megtakarított vagyonukat, esetleg lépjenek át az állami nyugdíjrendszerbe vagy gyarapítsák vagyonukat önkéntes pénztári számlán.

Adományokból tartanák fenn a rendszert

Újabb dilemmát okozhat, hogy a Stabilitás Pénztárszövetség nemrég közölte: a magánpénztárak biztonságos működésük érdekében önkéntes adományokra is számítanak ügyfeleiktől. Az új törvényi szabályozás emellett kötelező tagdíjat is előír, amelyet az egyéni számlákon írnak jóvá. Ennek oka, hogy az eddigi magánbefizetéseket az állami nyugdíjalapba irányították át.

A weboldalakon fellelhető információk szerint az ING havi 4-8000 forintot kérne tagdíjként a vagyon érdemi gyarapodásához; adománynak, 2013. január 1-jétől évi 4000 forintot vár a pénzintézet. Az OTP január 1-jétől minimum 1000 forintot szed tagjaitól, június 1-től pedig kötelező, havi 5000 forintos tagdíjat írnak elő. Az ezen felül fizetett összeg adomány lesz. Az Allianz egyelőre nem jelölt meg pontos összegeket, ahogyan az Axa sem.

Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb magán-nyugdíjpénztárak nem derűlátók. Az Axa Magánnyugdíjpénztár jövőjéről várthatóan 2012 április és szeptember között születik döntés – olvasható a vállalat közleményében. Az ING azt ígéri ügyfeleinek, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszer fennmaradásán és további sikeres működtetésén fog dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik