Belföld

Ipsos: csökken a Jobbik-tábor

Miközben a Fidesz, az MSZP és az LMP támogatottsága lassan, de folyamatosan növekszik, addig a Jobbik támogatottsága csökken, a Demokratikus Koalícióé (DK) pedig stagnál – állítja az Ipsos.

Az elemzés szerint az összes választókorú körében a Fideszt támogatók 19 százaléka 1,5 millió hívet takar, a szocialisták 14 százaléka 1,1 millió lehetséges szavazót jelent. Az LMP támogatottságát egy szűk tartományon belül hullámzás jellemezte az elmúlt másfél-két évben, most ennek az intervallumnak a tetejére érkeztek: 5 százalékos, nagyjából 400 ezres táboruk van.

A Jobbiknak az elmúlt negyedévben folyamatosan, kis lépésekben szűkült a tábora: decemberben 10, jelenleg pedig 7 százalékon áll, azaz most megközelítőleg 600 ezren állnak a párt mögött. A Demokratikus Koalíció hónapok óta ugyanazt a szintet hozza, a választásra jogosultak 2 százalékának, 150-200 ezer főnek a támogatását élvezi.

Kevesebb a bizonytalan

Csökkent a pártpreferenciával nem rendelkezők aránya, a csúcsérték 57 százalék volt, ebben a hónapban 52 százaléknyian vannak. Az enyhe aktivizálódás következménye, hogy több pártnak sikerült szavazókat megszólítania. A folyamat legfőbb nyertesének az MSZP és a Fidesz számít, amelyeknek az év eleje óta negyed-negyed millióval sikerült gyarapítaniuk a táborukat.

Budapest balra

A szocialistáknak főleg a negyvenes, ötvenes korosztályokban, az alacsony iskolázottságúak körében, a munkaerőpiac kevésbé versenyképes csoportjaiban és a falvakban sikerült erősíteniük, de valamelyest javultak a pozícióik a fővárosban is.

Utóbbi azért érdekes, mert hosszú idő után Budapesten az MSZP-nek ismét sikerült visszavennie a vezetést – igaz, százalékos előnye a Fidesszel szemben statisztikai értelemben árnyalatnyi: 24-21.

Elérték a középosztályt

A Fidesz újonnan érkezett szavazói főleg a harmincas, negyvenes éveikben járók, a társadalom középső rétegeiben találhatók, aktív dolgozók, szakmunkások, érettségizettek és jellemzően vidéki városokban élnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik