Belföld

A mezőgazdaságtól reméli a kitörést a kormány

A családi gazdaságok támogatását és a vidéki életforma vonzerejének növelését szeretné elérni a kormány a Nemzeti Vidékstratégiával. 2020-ig 700 ezerre emelnék az ágazatban foglalkoztatottak számát.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a Nemzeti Vidékstratégiát (NVS) – jelentette be a kormányszóvivő. Giró-Szász András hangsúlyozta, Magyarország több élelmiszer előállítására képes, mint amit elfogyaszt, ezért a mezőgazdaság stratégiai ágazatként kezelendő.

A kormány olyan viszonyokat kíván teremteni ezen a területen, hogy minél többen válasszák a jó minőségű, helyben termelt, egészséges magyar élelmiszert. Ezért helyre kívánja állítani minden tekintetben a magyar vidék vonzerejét.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt emelte ki, hogy a stratégia célja, hogy a magyar vidék megélhetést és egészséges környezetet nyújtson, a vidék gerincét adó mezőgazdaság pedig a magyar gazdaság húzóágazata legyen.

A most elfogadott program a családi gazdaságokat támogatja, ösztönözve, hogy az emberek vidéken találjanak megélhetést. A program célja az is, hogy a magyar élelmiszerek versenyképessége növekedjen mind bel-, mind külföldön. Azt is szeretnék elérni, hogy a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma a jelenlegi 430 ezerről 700 ezerre emelkedjen 2020-ig.

A Nemzeti Vidékstratégia végrehajtására 2013 végéig mintegy 300 milliárd forint áll rendelkezésre. Az azt követő időszakban pedig várhatóan évente mintegy 600-700 milliárd forintos forrással lehet az ágazatban számolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik