Belföld

Zöld Pardon újratöltve

Még nincs meg minden engedély, de egy hónap múlva nyitnak.

Lesz Zöld Pardon. Vagyis Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester nem szabadul a kerületi lakókat kikészítő és felháborító szórakozóhelytől. Lényegében ezt jelentették be ma a szórakozóhely vezetői kis belvárosi klubjukban. Április 20-án egy Magna Cum Laude-koncerttel kezdenek.

Nem adjuk!

A kultikusnak mondott fővárosi szórakozóhely sorsa tavaly szeptemberben pecsételődött meg, amikor a kerületi önkormányzat Fidesz-KDNP és a Jobbik frakciója 19 szavazattal lényegében bezáratta a Zöld Pardont (ZP). A ZP újabb öt évre szerette volna használni a területet, de ezt a képviselők elvetették. az önkormányzat szerint a környéken lakók olyan hevesen tiltakoztak a zaj és a randalírozó fiatalok ellen, hogy azt már nem lehetett szavazatvesztés nélkül tűrni. A támogatók azzal védekeztek, hogy a legközelebbi lakóház is sok száz méterre van a szórakozóhelytől. Tarlós főpolgármester akkor egyenesen politikai öngyilkosságnak nevezte a bezárási tervet.

9377

Talán pont erre erősített rá ügyes marketinggel a ZP. Küldtek 110 ezer támogató aláírást az önkormányzatnak és külön megmutattak belőle 9377 olyat, akik pont a XI. kerületben laknak és szavaznak. De ez sem hatotta meg a fideszes Hoffmann Tamás polgármestert. Sőt, az a majd 40 ezres tüntetés sem, amit persze erős sztárfelhozatalos koncerttel megfejelve rántottak össze az üzemeltetők. 13 év után 2011. szeptember 30-án tartották az utolsó bulit a Petőfi híd lábánál.

Emlékpark

Tavaly októberben, amikor a Petőfi híd budai hídfőjénél alter celebek ültettek fákat a szórakozóhely emlékére, Hamza Gergely, a Zöld Pardon szóvivője azt mondta, lesz ZP, csak még nem tudni, hol. Az akkori internetes szavazáson persze a XI. kerület nyert. Igaz, senki sem sejtette, hogy a tulajdonosok komolyan is gondolják a dolgot. A szóvivő akkor még hozzátette, nincsenek nagyon elkeseredve, mert több kerületből kaptak önkormányzati javaslatokat szóba jöhető szabad területekre.


Az emlékparkról készül galériát a képre kattintva tekintheti meg
Fotó: Ancsin Gábor

Maradnak

A szórakozóhely most alig néhány száz méterrel arrébb költözik. A leánykori nevén Lágymányosi híd budai lábához. A tulajdonosok remélik, hogy mostantól a politika messzebb kerül a helytől. Kővári Zsuzsa ügyvezető azt mondta, minden porcikája irtózott az ötlettől, hogy ismét a kerületben nyissanak, de a rajongók szavazatai igenis számítanak. Hogy itt mennyivel kevesebb új budai polgárt zavarnak, mint a Petőfi hídnál, azt nem tudni. Mindenesetre ez a terület nem az önkormányzat tulajdona. Vagyis Rétvári Bence a kerület fideszes önkormányzati képviselője, ide nem álmodhat országzászlót. A hely ugyanis az Öböl XI. Kft. – egy portugál fejlesztő cég – tulajdonában van.

Pont ez a baj

A szórakozóhely megnyitásához három engedélyt kell megszereznie a Zöld Pardonnak: az építési mellett a rendezvénytartásit, valamint kérniük kell a zajterhelés határértékének megállapítását is. Horti István kerületi jegyző a napokban emlékeztetett arra, hogy az érvényben lévő kerületi szabályozási tervben egy mélygarázs szerepel a helyszínen, ezért csak ideiglenes hasznosításra adható ki engedély. Azonban ezt nem a kerület bírálja el, mert az Öböl XI. Kft.-vel a kerületnek máshol van közös tulajdona.


Fotó: MTI / Marjai János

Várnak

Kővári Zsuzsa ügyvezető ma azt mondta, hogy egyelőre a fővárosi kormányhivatalnál van az ügy. Ez a szerv dönt arról, melyik kerület engedélyezheti a helyet. Egyelőre működési engedélyük van.

Annak ellenére, hogy a tulajdonosok szerint nem kell, a Zöld Pardon 180 napra kért ideiglenes építési engedélyt, a területen színpadot és konténereket kívánnak elhelyezni. A színpad az Infoparknak háttal kapna helyet. A jegyző úgy vélte: a Rákóczi hídnál jobb helyen lesz a Zöld Pardon, mint korábbi helyén, a Petőfi híd budai hídfőjénél volt, hiszen az új helyszínnél a közvetlen közelben nem található lakóépület.

Lesz zajszigetelés

A hely tulajdonosai elmondták, hogy a színpad felett egy zajszigetelő tető lesz és a Duna felé néz a színpad. A szigetelés el is kél majd, hiszen hétfőtől szombatig minden nap élő koncert lesz az új ZP-ben. Május 31-én például Steven Marley, a reggae-legenda Bob Marley fia teszi tiszteletét a helyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik