Belföld

Tarlós sikere több mint 15 milliárdba kerül?

A végső szót a Fővárosi Közgyűlés mondja ki, de lényegében eldőlt, újra a fővárosé lehet a vízmű.

Kapcsolódó cikkek

Eldőlt, Budapest visszavásárolhatja a Fővárosi Vízművek részvényeit – értesült a Magyar Nemzet. Erről hétfőn lényegében megszületett a megállapodás, amikor Tarlós István fogadta a cég külföldi tulajdonosainak képviselőit. A főpolgármester – a francia Suez Environnement S.A. vezetőivel folytatott tárgyalás után – úgy döntött, hogy jövő hétfőre összehívja a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését. Ha a képviselők elfogadják a javaslatot, még aznap aláírhatják a szándéknyilatkozatot – írja a lap.

A Magyar Nemzet szerint az elmúlt tizenöt évben a Suez, a német RWA Aqua GmbH és az általuk létrehozott Hungáriavíz Zrt. 35 milliárd forintot vitt ki Magyarországról. Ez a teljes befektetés csaknem 200 százalékos megtérülése. A közgyűlés legutóbb felhatalmazta a főpolgármestert a privatizációs szerződés egyoldalú felmondására, ez vezetett a tárgyalások felgyorsulásához. Lökést adott az ügynek az is, hogy a vizsgált tűzcsapok ötöde megbukott a katasztrófavédelem tesztjén, így a lap szerint a  részvényeket “nulla forintért” is visszakaphatta volna Budapest. A befektetők ezután jelezték, készek megállapodni a fővárossal, de elvárják jogaik és befektetéseik tiszteletben tartását.

Mint korábban az FN24 megírta, az ivóvíz-szolgáltatásból származó profitból a Fővárosi Önkormányzatnak is jutott. Az elmúlt öt évben a monopolszolgáltatót 76 százalékban tulajdonló Budapest összesen több mint négymilliárd forintot vett fel a nyereségből osztalékként.

A Népszabadság egyébként úgy tudja,háromszor annyit ad Budapest a Fővárosi Vízművek kizárólagos tulajdonáért, mint eredetileg tervezte. A 25 százalékos részvénycsomagért 15,1 milliárdot fizetnek a külföldi befektetőknek, igaz, részletekben.
A lap értesülését tagadta a Városháza, Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató az FN24-gyel azt közölte,”Szalai Anna „Háromszoros árban állapodott meg Tarlós” című cikke, mely ma a Népszabadság Online-on jelent meg, félrevezető, egyenesen nyilvánvaló rágalmat tartalmaz. Ezért a városvezetés konkrét büntetőjogi lépéseket fontolgat a cikk írójával szemben.  A Vízművek visszaszerzésének ügyében a szándéknyilatkozat elfogadását követően részletes sajtótájékoztató lesz, ideértve az 1997. évi szerződéskötés részleteit is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik