Belföld

Ötvenezer forintba is kerülhet, ha rágyújtunk a buszmegállóban?

Lassan letelik a türelmi idő. Április elsejétől tilos lesz a dohányzás a törvényben meghatározott helyeken.

Úgy tűnik, leginkább a buszmegállókban, pályaudvarokon lesz nehéz hozzászokni a tilalomhoz. Még mindig sok az eldobott cigarettacsikk a győri vasútállomás peronjain is. Itt a hangosbemondó is figyelmeztet: nincs füstölés. Akad, aki ezt még az utascsarnokban sem tartja be. Bár január elseje óta már érvényes a korlátozás, több szórakozóhelyen is láthattunk hamutálakat, elnyomott cigarettacsikket. Úgy tűnt, a türelmi időt sok kocsmáros kihasználta. Ám a legtöbb helyen a bejárat előtt vagy a kerthelységben tobzódnak füstölnek a vendégek. Eddig maximum szóbeli figyelmeztetéssel, ám áprilistól több tízezer, akár százezer forintos büntetéssel is számolhatnak a törvényt megszegők.

Megyénkben több helyközi buszmegállóban is megjelentek tiltó táblák. Ezek ötvenezer forintos bírságot ígérnek annak, aki rágyújt. A vendéglátósok és nagyobb intézmények esetében százezres, milliós nagyságrendű büntetést is kiszabhatnak – tudta meg portálunk az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól.

Tájékoztatásuk szerint Magyarországon a halálozási okok között előkelő helyen szerepel a dohányzás. A jövőben még több korlátozás lép érvénybe. Várhatóan tovább növekedik a dohánytermékek jövedéki adója, a cigarettás dobozokra az elrettentő feliratok mellé fotók is kerülnek.

Továbbá tervben van egy intézkedés, melynek kapcsán a dohánytermékeket árusító helyek számát is korlátozzák- tudta meg a Győr24.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik