Belföld

Hamarosan Szegedre érkezik a 9 Nobel-díjas tudós

24.hu
24.hu

2012. 03. 20. 11:22

Csütörtökön kezdődiik a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából szervezett nagyszabású konferencia, amelyre kilenc Nobel-díjjal kitüntetett kutatót is várnak.

Korábban a témában:

Könnyen előfordulhat azonban, hogy a tudományos élet meghatározó szereplőinek találkozóján a következő Nobel-díjas is jelen lesz – írják a szervezők közleményükben.

“Az, hogy Magyarország, Szeged és a Szegedi Tudományegyetem közel ezerfős tudományos konferenciának ad otthont, önmagában is óriási dolog. Az, hogy a meghívását egyszerre kilenc Nobel-díjas is elfogadta, a hazánkban zajló kutatómunka szempontjából felbecsülhetetlen jelentőséggel bír, és komoly lehetőségeket hordoz magában” – mondta Varró András, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese. Mint hozzátette, a szekcióüléseken a Nobel-díjjal kitüntetett kutatókéhoz hasonló jelentőségű eredményekről egyeztetnek a világ minden pontjáról érkező résztvevők. Közöttük a szervezők óvatos becslése szerint legalább 10-15 olyan nemzetközi rangú kutató is jelen lesz, aki bármikor megkaphatja a Nobel-díjat.

Magyarországon jelen pillanatban is dolgoznak olyan vezető kutatók, akik eredményeikkel megérdemelnék a legrangosabb elismerést. Sikerüket támogathatja, hogy a tudománytörténeti jelentőségű esemény az országra irányítja a nemzetközi tudományos élet figyelmét – fejtette ki Hegyi Péter, a konferencia főtitkára.

A több szempontból is a “legek konferenciájának” nevezhető esemény szervezői a tudományos eredmények megvitatása mellett a jövő tudósaira is gondoltak.

“A konferencia remek alkalom arra, hogy a felnövekvő generáció érdeklődését is felkeltsük a tudományos pálya iránt. Többek között ebből a megfontolásból kezdtük el szervezni a Fiatalok Fórumát” – közölte Végh Ágnes, a program ötletgazdája, az SZTE Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi tanára.

A konferencia legnagyobb nyilvánosság előtt zajló programjának keretében 27 kiválasztott – Kiskunfélegyházáról, Kiskunhalasról, Makóról, Orosházáról, Szegdről és Zentáról is érkező – fiatal fogja bemutatni a Nobel-díjas kutatókat. A Fiatalok Fórumát több mint 600 középiskolás és további meghívott vendégek kísérhetik majd figyelemmel. Ezt követően igazi interjúhelyzetben, az őket leginkább foglalkoztató kérdéseket tehetik fel a Nobel-díjas kutatóknak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.