Belföld

Elkényeztet minket az időjárás

Beköszöntött a csillagászati tavasz, és az időjárás is ennek jegyében alakul. Egész héten húsz fok körüli csúcsoknak örülhetünk.

Kapcsolódó cikkek

Kedden, a csillagászati tavasz első napján az ország nagy részén napos idő lesz, némi felhőképződés csak nyugaton, délnyugaton fordul elő, de csapadéktól ott sem kell tartani. A szél mérsékelt marad, a legmelegebb órákban 14,18, késő este pedig 5,12 fok várható.

Szerdától szombatig pompás tavaszi napok várnak ránk. Derült napos idő lesz, eső sehol sem valószínű. A szél néhol meg-megélénkül, a napi csúcshőmérsékletek pedig folyamatosan emelkednek. Szerda és csütörtök hajnalban még lehetnek talaj menti fagyok, -1, +5 fokra ébredhetünk. A legmagasabb hőmérsékleti értékek 16-22 fok körül várhatók.

Vasárnap aztán egy nedvesebb légtömeg éri el térségünket, ekkor már némi eső is hullhat, és élénk lesz az északi szél. A hőmérséklet azonban alig változik. A hét utolsó napján is 20 fok körüli csúcsokra van kilátás.

A csillagászati tavasz érkezése a tavaszi napéjegyenlőséghez kapcsolódik. Napéjegyenlőség akkor van, amikor a Föld mindkét féltekéjén megegyezik a nappal és az éjszaka hossza. Ekkor a Nap 90 fokban delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka mindenhol ugyanannyi ideig tart. Ez általában március 21-én van így, idén csak azért esik 20-ára, mert 2012 szökőév.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik