Belföld

Börtönbüntetést kaptak a Széchenyi-kártyás csalások szervezői

Két év és hét év közötti, többnyire letöltendő szabadságvesztésre ítélte a tucatnyi szervezőt a Széchenyi-kártyás, sok száz milliós kárt okozó csalások 105 vádlottat felvonultató büntetőperében kedden első fokon.

Nem jogerősen a Fővárosi Törvényszék, a megvádolt strómanok közérdekű munkát vagy megrovást kaptak. A szervezők egy évtizeddel ezelőtt hálózatot hoztak létre, felkutatták a nehéz anyagi helyzetű vagy hajléktalan strómanokat, akiknek az volt a dolguk, hogy fiktív vagy tönkrement cégek nevében eljárva felvegyék a többmilliós kedvezményes vállalkozói hiteleket, amelyeket azután 5-10 ezer forintért cserébe átadtak a szervezőknek.

Az ügy elsőrendű vádlottját, Mandich Lászlót hét év szabadságvesztéssel sújtották. Többéves börtönt kapott az a banki hitelügyintéző is, aki esetenként többszázezer forintért közreműködött a jogellenes ügyletekben. A vádlottak közül sokan büntetett előéletűek, hárman jelenleg is más ügyben kiszabott jogerős, szabadságvesztés büntetésüket töltik.

A strómanok javarészt fővárosi, Pest megyei szegény, hajléktalan emberek, akik pár ezer forintért nem egyszer a családtagjaikat is bevonták a csalássorozatba. A Széchenyi-kártya elnevezésű folyószámlahitel-konstrukció segítségével a gazdasági társaságok és egyéni vállalkozók 5 millió forintig kaphattak kedvezményes kamatozású hitelt.

A hitel megadásához előzetesen nem kellett a felhasználás célját megadni, és a bankok nem ellenőrizték az APEH-igazolások eredetiségét sem. A hamisított APEH-igazolásokra csak a bedőlt hitelek vizsgálatakor figyeltek fel a hatóságok. Az elsőfokú ítélet kihirdetése több órát is igénybe vehet kedd délután a Fővárosi Törvényszéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik