Belföld

Kétszázezer felett volt a bruttó átlagbér tavaly Győr megyében

A fővároson kívül a győri és komáromi régió mellé Fejér megye lépett elő a legjobban fizetett megyék közé.

A Fizetesek.hu bérfelméréséből kiderül: minél nagyobb egy cég, annál többet fizet az alkalmazottainak vidéken is.

Az országos bruttó átlagfizetés 2011-ben Magyarországon 212 600 forint volt. A legtöbbet a fővárosi munkavállalók kapták, az ottani átlagbér 263 ezer forint. A 200 ezer forintos határt Budapesten kívül tavaly mindössze három megye lépte túl: , Győr-Moson-Sopron megyében 204 500 forint az átlagfizetés.

Továbbra is Békés és Nógrád megye az ország legrosszabbul fizetett régiója: az előbbiben 158 900 forint, utóbbiban pedig 150 400 forint a bruttó átlagfizetés.

Az ország többi megyéjében átlagosan 160 és 170 ezer forint körül mozogtak a bérek.

Tavaly 2010-hez képest a legnagyobb növekedést Fejér megye érte el, ott ugyanis átlagosan 8 százalékkal nőttek a bérek, így ez a régió az ország harmadik legjobban fizetett megyéjévé léphetett elő. Éves szinten 7 százalékkal növekedtek Veszprém megyében is, 6 százalékos volt a növekedés Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében, Hajdú-Bihar megyében pedig 5 százalékos emelkedés volt mérhető.

Jelentősen, 8 százalékkal csökkentek viszont az átlagfizetések Nógrád megyében.

A cégnagyság szerinti összehasonlítás is tartogat érdekességeket: az talán nem meglepő, hogy akár kis- és középvállalkozásról, akár multinacionális cégről beszélünk, minden esetben a budapesti bérek a legmagasabbak. A nagyvállalatok viszont országszerte is jobban megfizetik a dolgozóikat: a 250-1000 főt foglalkoztató cégeknél ugyanis Győr-Moson-Sopron, Zala, Pest, Vas, Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun és Tolna megyében is 200 ezer forintot meghaladó átlagbérek mutatkoztak. E cégeknél szintén Nógrád az utolsó 170 ezer forintos átlagfizetéssel.

A legalább 50 alkalmazottal dolgozó középvállalkozásoknál már csak a budapesti és Pest megyei bérek lépik túl a 200 ezer forintos határt.

A kevesebb mint 20 munkavállalóval rendelkező cégeknél a legtöbbet a Győr-Moson-Sopron (170 ezer forint), a Hajdú-Bihar (167 ezer), a Fejér (163 ezer) és a Komárom-Esztergom megyei (161 ezer) munkaadók adják, a többi megyében 130-140 ezer forint közötti összeget fizetnek átlagosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik