Belföld

Szakmai díjakat adtak át a fogyasztókért

Pályázatot írtak ki idén február elején a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díj elnyerésére. A jelöltek felelősségteljes és etikus piaci magatartását vizsgálták elsődlegesen.

Az Egyesült Államok elnöke, John F. Kennedy 1962. március 15-én adta ki történelmi nyilatkozatát a négy alapvető fogyasztói jogokról: biztonsághoz, információhoz, választáshoz és képviselethez való jog. Azóta újabb pontokkal bővült a fogyasztok alapvető jogainak lehetősége, és szigorodott az elbírálás is. Ennek tükrében hirdette meg a székesfehérvári Fogyasztóvédelmi Információs és Oktató Pont, valamint Székesfehérvár Önkormányzata a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjat.

A pályázatra a kereskedelem, a szolgáltatás és a gyártás területén működő, Fehérváron tevékenykedő társas és egyéni vállalkozások, nonprofit szervezetek jelentkezhettek, illetve jelöltethetők voltak.

Domokos Tamás igazgatóMint Domokos Tamás, az Echo Innovációs Műhely Közhasznú Egyesületének igazgatója, a program gazdája elmondta: nagyon szigorúak voltak a feltételek, hiszen nem csak a kiírt etikai normáknak, a partnerekkel történő felelősségteljes magatartásnak kellett megfelelni, de a társadalmi normákat is ki kellett elégíteni. Magyarul a jelentkezőknek vagy jelölteknek nem lehet köztartozása, gazdaságilag stabilnak kell lennie. Sokan voltak, akik a feltételek láttán visszaléptek – mondta Domokos Tamás.

A három kategóriában meghirdetett szakmai megmérettetésen 23 cég maradt talpon. Ezek közül az ECP 1012:2012 protokoll alapján választották ki a nyerteseket.
Gyártás kategóriában a SEAWING Kft., amely biztonságtechnikai rendszerek fejlesztésével, gyártásával foglalkozik, nyerte a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjat.
Szolgáltatás kategóriában a Kirst Optika, amely 1957. óta Fehérváron működő szolgáltató, kapta a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjat.
Kereskedelmi kategóriában pedig az Alba Csavar Bt., mely száz százalékban magyar vállalkozás, főbb területük a kötőelemek, szerszámok és munkavédelmi berendezések, ruházat kereskedelme, nyerte el a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjat.

Róth Péter alpolgármesterA fogyasztóvédelem eszköz az öntudatos polgár kialakulásához, márpedig egy ezer esztendős városnak, mely koronázó fővárosa volt Magyarországnak, öntudatos polgárokra van szüksége – mondta Róth Péter alpolgármester. Hozzátette: ráadásul ha civilszervezetek és gazdasági képviseletek kezdeményeznek egy játszótérben való szereplést, akkor amellett a városvezetésnek is ott a helye, hiszen abból csak haszna lehet Fehérvárnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik