Belföld

Bizottsággal tárná föl az ügynökmúltat a Fidesz

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozását kezdeményezi a Fidesz-frakció. A bizottság feladata lesz, hogy megnevezze a kommunista diktatúra vezetőit, és azt, hogy kit, milyen felelősség terhel.

Lázár János az Orbán Viktor miniszterelnök részvételével megtartott frakcióülés után elmondta: a nem politikusokból, hanem szakértőkből álló Nemzeti Emlékezet Bizottságának még ebben a parlamenti ülésszakban, vagyis június végéig fel kell állnia.A bizottságnak az lesz a dolga, hogy a parlament huszonkét éve fenálló adósságát felszámolja. A Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy május 15-ig készíti el a kormány törvényjavaslatát az ügynökmúlt feltárására hivatott Nemzeti Emlékezet Bizottságának felállításáról.

A testületnek vizsgálnia kell a lusztráció kérdését, vagyis hogy a korábbi vezetők hogyan vehetnek részt a közéletben, valamint a kommunista párt szerepét, a volt kommunista vezetők nyugdíjának kérdését, a pártvagyon sorsát, továbbá a Belügyminisztérium, az erőszakszervezetek működését. Hasonló bizottság állt fel nemrég Romániában, ott öt évre eltiltják a közélettől azokat a személyeket, akik a Román Kommunista Pártban vezető funkciókat töltöttek be.

A frakcióvezető szerint a bizottságba a napi politikától független tagokat delegálnak majd. A testület létszámára, a tagok javadalmazására a kormány tesz majd javaslatot, Lázár János szerint az intézmény nem ideiglenesen, hanem akár több évtizeden át működhet, és maga is javaslatokat tehet a feltárandó kérdésekre. Emlékeztetett arra, hogy Lengyelországban több mint ezer fővel dolgozik egy hasonló testület.

Ha kíváncsi az ügynökkérdés hátterére, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik