Belföld

Csődközeli állapotban a szegedi tömegközlekedés?

Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója szerkesztőségünkhöz eljuttatott leveléből kiderül, hogy nagy a baj.

Az ügyvezető a következő mondatokkal kezdi közleményét: “Szeged Megyei Jogú Város közgyűlése legutóbbi ülésén – Botka László előterjesztése alapján – elfogadta Szeged város költségvetését. Ennek alapján a Szegedi Közlekedési Kft. számára világossá vált, hogy nem lesz könnyű helyzete 2012-ben sem. A tavalyi évben a megelőző nyolc év rövidlátó, megfontolást nélkülöző kormányzása és a társaság előző ügyvezetésének mértéktelenül hanyag magatartása miatt 500 millió forintot kellett kigazdálkodnunk. Komoly és megfeszített munka eredményeképpen ez sikerült!”

A közlemény folytatásából kiderül, hogy a közlekedési cég tarthatatlan anyagi helyzetbe kerülhet: “A jelenlegi rendszer, a jelenlegi támogatás mellett egyértelműen és mindenki számára nyilvánvalóan fenntarthatatlan. Ezért kell átalakítani, racionalizálni Szeged közlekedési hálózatát, ami önmagában kevés ahhoz, hogy Szeged város közösségi közlekedése és a Szegedi Közlekedési Kft. biztonsággal működni tudjon, dolgozóink munkahelyei ne kerüljenek veszélybe, ne omoljon össze Szeged város közösségi közlekedése és ne menjen csődbe a közlekedési vállalat.”

A Fidesz-KDNP által több mint egy éve megválasztott ügyvezető segélykiáltása nyilvánvalóan annak szól, hogy a cégek költségvetését politikai alkuk sora határozza meg, melyet a fejük fölött kötnek meg a képviselőcsoportok, de a felelősséget a cégvezetőknek kell viselniük.

Tóth István Tibor a következő gondolatokkal zárja sajtóközleményét: “A baj nagy, sokkal nagyobb, mint azt Szeged város polgárai gondolnák. Bár nincs könnyű dolgunk, a Szegedi Közlekedési Kft. olyan megoldási javaslatokon dolgozik, melyek – az újabb elvonások ellenére – a fenti szempontok érvényesítése mellett is, lehetőséget teremtenek cégünknek a talpon maradásra és arra, hogy munkánkat a szegediek megelégedésére végezzük.”

A Szeged24 megkereste a polgálmester titkárságát is az ügyben, ahonnan Vécsey Ágnes sajtóreferens elmondta: a várostól forint-fillérre ugyanannyit kap a cég, mint tavaly.A bérkompenzáció valóban pénzbe kerül neki, de ezzel szíveskedjen a kormányhoz fordulni, mint ahogyan a tömegközlekedési normatíva elinflálódása is a kormány működésének a következménye” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik