Belföld

Elpusztult az ország leghíresebb füsti fecskéje

A fecske két telet vészelt át a fehérvári Vadmadárkórházban. Neki köszönhetően itt rekedt társait nagyobb eséllyel lehet majd megmenteni.

A kismadár 2010-ben későn született, és ősszel már nem tudott elrepülni szüleivel. Két testvérével Tolnáról hozta be egy család a fehérvári Vadmadárkórházba.


Az egyik kismadár az érkezés után néhány nappal elpusztult. Testvéreit inkubátorban tartották. Februárban váratlanul megbetegedtek, és az infúziós, vitaminos kezelés ellenére is csak ez az egy kisfecske maradt életben.

Két telet töltött a madárka inkubátorban. Már az első télen megtanult önállóan enni, és repülni. Tavaly azért nem tudták szabadon engedni, mert a tollai töredeztek, kihullottak. A fecskék fogságban tartásáról nincs szakirodalom, így feltételezhető, hogy egy tápanyag hiányzott a táplálékából.

A Fehérvár24 Berkényi Tamástól, a Vadmadárkórház vezetőjétől megtudta: „Idén márciusban a kismadár tollazata már gyönyörű, fényes, fekete volt, villás farka pedig hibátlan. Az utóbbi napokban izgatottan röpködött a madárka, egye nagyobb köröket repült a madárházban, és készen állt arra, hogy visszatérjen a természetbe, ha társai megérkeznek.”

„A kis fecske csütörtökön az esti etetésnél vidáman röpült vitaminos, táplálék-kiegészítős vízben úszkáló lisztkukac vacsorájáért, majd evés után, mikor a többi madár elcsendesedett a madárházban, ő is elhelyezkedett kedvenc ágán.” „Új tollait rendezgette…”, aztán „Hirtelen verdesni kezdett a szárnyaival, leesett az ágról, körözött a földön, és pici feje lehanyatlott. Már az azonnal beadott infúzió sem segített rajta.”

Berkényi Tamás elmondta: A  két éve tartó fecskemese véget ért, de hamarosan megjönnek a fecskék, és biztosan megint sokan kerülnek majd betegen, sérülten a Vadmadárkórházba. A kis fecskének köszönhetően azonban már a megszerzett tapasztalatokkal jobban tudják majd etetni őket, és még többjüket tudják majd megmenteni.

A fecskefiókák mesterséges tartása azért nehéz, mert kétóránként kell őket rovarokkal etetni, később pedig nehéz megtanítani őket az önálló táplálkozásra. Szülők híján nincs kitől ellesniük, hogy repülés közben kapják el a rovarokat. 

A kis füsti fecske első hónapjainak története itt látható. A madármentés nehézségeiről készült filmet a Duna Televízió Talpalatnyi Zöld c. műsora készítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik