Belföld

Egyre népszerűbb a hallgatók körében a kínai nyelv

24.hu
24.hu

2012. 03. 16. 09:53

Nő az érdeklődés a kínai nyelv iránt Magyarországon: az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Konfuciusz Intézetének tanárai az elmúlt öt évben ötezer tanulót oktattak.

A Konfuciusz Intézet közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyarországon jelenleg egy általános iskolában, három gimnáziumban és kilenc felsőoktatási intézményben tanítanak kínait, ebből mindössze három felsőfokú intézmény van, ahol az oktatás nem az intézet munkatársainak közreműködésével folyik.

Az intézet Debrecenben, Szegedenen, Piliscsabán, Kecskeméten, Miskolcon, Kecskeméten indít kihelyezett tanfolyamokat, szeptembertől pedig az érdeklődőknek Egerben, Szolnokon, valamint Pécsen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Leőwey Klára Gimnáziumban is lehetőségük lesz kínaiul tanulni. Utóbbiban erre március 21-én, kulturális délután keretében hívják fel a figyelmet – tették hozzá.

“Magyarországon Kínát mostanáig sokan az olcsó árukkal és kifőzdékkel azonosították, a kultúra tekintetében pedig esetleg a cirkusszal és a pekingi operával összefüggésben említették volna“. Mára ez jelentősen megváltozott: nagyon sok fiatal és a gazdasági életben jártas szakember ismeri fel, hogy Kínának milyen hatalmas a jelentősége a globális gazdaságban vagy akár a globális kultúrában – írták.

Az első Konfuciusz intézetet kísérleti jelleggel 2004 nyarán hozták létre az üzbegisztáni Taskentben, az első hivatalos intézményt az év novemberében avatták fel Szöulban. A kínai kormány a Konfuciusz intézetek hálózatának kiépítését központi kérdésként kezeli, 2010 végén a világ 96 országában 322 Konfuciusz intézet és 369 Konfuciusz tanterem működött.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.