Belföld

Kizárták a roma újságírókat a Parlamentből

Egyeztetve nem mehetett be a Független Médiaközpont roma értelmiségieknek szóló internetes lapja a Kossuth-díj átadására.

Noha szerdán kora reggel még minden engedély rendben volt, azt az utolsó pillanatban felülbírálták – ezért a sosinet.hu internetes portál stábja nem jutott be a Kossuth-díjak átadására.

“Egy roma ember szemével nézve a történteket: csak ugyanaz történt, mint mindig. Míg a hatalmasok benn ülnek, hiába kapunk írásban engedélyt, morzsáért könyörgünk az asztal mellett. És persze, nem kapunk. Sőt: ránk csapják a telefont, a beszélgetést befejezettnek tekintve. Mert nem létezünk.” – olvasható a történtekről a lapban, amely a hivatal szerint nem létezik. A sosinet tudósítói Szentandrássy István (a képen) kitüntetéséről szerettek volna beszámolni.

A roma festőművész egyébként a Kossuth-díjról azt mondta, az olyan volt neki, mint amikor “egy bányász tizennyolc órát dolgozik, mindenből elege van és egyszer csak adnak neki egy nagy pohár hideg vizet, ilyen érzés” – írta az MTI. Az indoklás szerint Szentandrássy István a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait sajátos színvilággal ábrázoló műveiért, csodálatos Madonna-képeiért, a hazai cigány kultúra megőrzésében és széles körű megismertetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért, külföldön is nagy sikert aratott kiállításaiért, példaértékű művészetéért kapta az elismerést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik