Belföld

Valóra vált álom: nyit a Mobilis

Március 15-én hivatalosan is megnyitja kapuit a győri csodák palotája. A város vezetése, cégvezetők és a sajtó munkatársai már szerdán kipróbálhatták az interaktív eszközöket.

Bár a nagyközönség előtt csak csütörtökön tárja ki kapuit Győr új játszóháza, a szerencsésebbek már szerdán, egy nappal a premier előtt kipróbálhatták a Mobilist, az interaktív kiállítási központot. A közel 2 milliárd forintból megvalósuló beruházást, 1,7 milliárd forinttal támogatta az unió, az önkormányzat pedig 200 millió forintos önrészt invesztált a projektbe. Az Ybl-díjas építész, Nagy Iván tervezte létesítményben, 74 Londonban készült, interaktív eszköz kapott helyet, melyek többnyire a járműiparban és a közlekedésben előforduló sajátos csodákat tárják a látogatók elé a jövőben.

Az összefogás hálója

Borkai Zsolt polgármester a szakmai megnyitón elmondta, hogy a játszóház mindenképpen egy összefogás eredménye. „A több éves munka után létrejött Mobilis annak az együttgondolkodásnak a gyümölcse, amelyben részt vesz az egyetem, az oktatási intézmények, az önkormányzat és a gazdaság szereplői is. Mindenképpen ki kellett alakítanunk egy olyan épületegységet, ahol a fiatalok szórakozás keretein belül láthatják azt, hogy milyen lehetőségeik vannak az életben” – hangsúlyozta Győr első embere.

Mobilis-küldetés

A kiállító komplexum küldetése többrétű. Egyrészt fontos, hogy a természettudományokat közérthetővé tegye a palota, hogy a műszaki életpályákat népszerűsítse, de cél a győri gazdaság szereplőinek bemutatása is. „A szakembereket meg kell találni, a szakembereket lelkesíteni kell, és ha itt a Mobilisben találunk fiatal tehetségeket, akik érdeklődnek a bemutatott iparágak iránt, akkor azokból kiváló fejlesztőmérnökök lesznek, vagy éppen vállalkozók, akiknek innovatív elképzeléseik vannak. Úgy gondolom, ezek az életutak indulhatnak el, a most létrejött, három szintes épület, és a benne rejlő ismerethalmaz segítségével” – ezt már Szilasi Péter Tamás, a Mobilis Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta az ünnepségen.

Az Audi is új fokozatra kapcsolt

Az Európában is egyedülálló projekt mellé az Audi Hungaria Motor Kft. is letette a nevét. „Cégünk szívesen támogat minden olyan színes, friss és fiatal kezdeményezést, ami segít abban, hogy az ifjú tehetségeket megszólítsa a műszaki tudományok, műszaki tanulmányok irányába. Örvendetes tény, hogy ebben az épületben olyan eszközöket állítottak ki, amelyek megismertetik az érdeklődőkkel ezeket a műszaki jelenségeket” – emelte ki a fejlesztés főbb irányvonalát Thomas Faustmann, az Audi győri gyárának ügyvezetési elnöke.

A látványlaborral, e-olvasóval, kreatív foglalkoztatókkal is felszerelt létesítménybe éves szinten 80 ezer látogatóval számolnak, az első érdeklődőket március 15-től fogadja a Mobilis, vagy ahogy azt már a köznyelvben mindenki ismeri, a győri csodák palotája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik