Belföld

Szanyi nem akar kirakatnőket, sem kaméleon férfiakat

Megrekedt a párt, és ki kell másznia a gödörből - ezért érezte úgy az MSZP-s poltikus, hogy elindul az elnöki tisztségért.

Először tavaly decemberben gondolkodott el azon, hogy indul az MSZP országos elnökválasztásán, hivatalosan pedig február 19-én jelentette be azt – emlékeztetett Szanyi Tibor országgyűlési képviselő a Policity-nek adott interjúban. Az indulás oka pedig az, hogy a párt megrekedt, és a ciklus felénél szükségét érzi annak, hogy az MSZP kimásszon a gödörből – fejtette ki. A hibákat be kell ismerni, és az emberek elé kell állni velük, hogy utána tiszta lappal lehessen indulni. A politikus szerint azonban közel sincs annyi hibája a pártnak, mint amennyit a Fidesz állít.

Szanyi célja, hogy felkészüljenek a kormányzásra, és hogy elérjék azt, hogy az emberek úgy tekintsenek az MSZP-re, mint az ország megmentőjére. Három hibát említett, amely miatt a párt megrekedt: egyrészt a neoliberális irányvonalat – főként a gazdaság terén -, másrészt a gyurcsányizmust és a hagyóizmust. Az utóbbi kettő szerinte többletjelentéssel bír; az egyik a párbeszéd nélküli, a másik a politikai mutyizást jelenti. Ezeket a későbbiekben mindenképpen szeretné elkerülni -szögezte le.

Szanyi Tibor a generációs béke, és az egyenlő részvétel híve, a fiatal tagoknak pedig közpolitikai képzésekkel biztosítaná a felzárkózási lehetőséget. Elképzelése szerint a Párt-Fogó program keretén belül egy olyan adatbázist hoznának létre, ahol a baloldaliságukat vállaló munkaadók új munkaerő után nézhetnének.

A Policity kérdésére válaszolva elmondta: szétválasztaná a miniszterelnök-jelölti, a frakcióvezetői, és a pártelnöki tisztséget, mivel – ahogy az a Gyurcsány-korszakban bebizonyosodott – az összevonás nem működik. A Kongresszustól azt kéri majd, ne “mű fiatalokat, kirakatnőket és kaméleon férfiakat” válasszon meg, hanem olyanokat, akikre a küldöttek is felnéznek. Elmondta: bízik a győzelemben, és abban, hogy a küldöttek megfontolt döntést hoznak majd.

A szocialsta politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a Jobbik 2014-re nagyon megerősödhet, és ezért még csalódás érheti a Fideszt. Arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióval való együttműködésre, azt válaszolta, az új választási törvény alapján kétféle együttműködés képzelhető el: vagy közösen indítanak jelölteket, vagy kölcsönösen felszólítják a szavazókat, kire voksoljanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik