Belföld

Megszólaltak a francia vendégtüntetők

Ami Budapesten történik, az egész Európára s az európai fiatalok jövőjére is hatással van, nem csak Magyarországra - fejtették ki az MTI-nek az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) mozgalom március 15-i tüntetésére érkezett francia aktivisták, akik úgy vélik: éppen ezért fontos, hogy Európa szolidaritást vállaljon a magyar demokrácia ügyével.

A spontán módon szerveződött, többnyire különböző diákszervezetekből és szakszervezetekből érkező francia diákok látogatásának célja egyrészt az, hogy közelebbről megismerjék a magyar politikai helyzetet, illetve az, hogy kapcsolatokat építsenek ki a különböző “haladó szellemű” magyar szervezetekkel, tapasztalatot cseréljenek velük, illetve lefektessék egy jövőbeni együttműködés alapjait.

Az MTI szerint a csoport ennek szellemében szerdán az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen találkozott a Hallgatói Hálózat (HaHa) képviselőivel, később pedig a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségével (MSZOSZ), az ATTAC Magyarországgal, illetve a Magyarországi Munkáspárt 2006 képviselőjével folytattak megbeszéléseket. Ezt követően ellátogattak a Lehet Más a Politika (LMP) székházába is, ahol Herman Zita, a párt nemzetközi munkacsoportjának titkára, illetve Erőss Gábor, az országos választmány tagja fogadta őket. (Az FN24 információi szerint a fentiek közül több program is elmaradt, erről bővebben itt olvashatnak.)

“Nem azért jöttünk, hogy forradalmat csináljunk Magyarországon. Találkozni szeretnénk az emberekkel, hogy megértsük, mi történik itt, és hogy megosszuk a tapasztalatainkat. Egy magyar és egy francia fiatal a történelmi és kulturális különbségek ellenére nagyon is hasonló problémákon osztozik jelenleg, mint például a munkanélküliség” – hangsúlyozta Maxance Barré joghallgató, a csoport egyik vezetője. “A fiataloknak aktívan részt kell venniük a jövőjük formálásában” – tette hozzá.

“Azt is nagyon fontosnak tartjuk, hogy az Európai Unió ne csupán egy gazdasági, hanem – az alapítók céljával összhangban – egy értékközösség is legyen. Egy újfajta államközi szolidaritás kialakítására van szükség” – fogalmazta meg a csoport további céljait Quentin Guillemain, aki Párizsból érkezett Budapestre.

A francia fiatalok az este folyamán még találkoznak Fazekas Dániellel, a Milla szóvivőjével is, csütörtökön pedig további tagokkal kiegészülve részt vesznek majd a mozgalom által szervezett tüntetésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik