Belföld

Csúszik a népszámlálási adatok összesítése

Március 1-je helyett legkésőbb május 15-én kell megkezdenie az Educatio Kft.-nek a tavalyi népszámlálás papíralapú kérdőíveinek gépi adatbevitelét.

Az Orbán Viktor miniszterelnök jegyezte kormányrendelet a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg, két és fél hónappal kitolva az adatbeviteli rendszer felállításának és az adatbevitel megkezdésének tervezett határidejét.

Virágh Eszter, a KSH népszámlálási szóvivője február közepén már jelezte az MTI-nek, hogy a gépi adatbevitel kezdete valószínűleg néhány hetet csúszik a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt, ami viszont nem a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kompetenciája.

A KSH múlt pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy március 27-én teszik közzé az első előzetes adatokat a 2011-es népszámlálás eredményeiről. Hozzátették, javában zajlik a népszámlálás kérdőíveinek kódolása, illetve azok felkészítése a gépi feldolgozásra, amely több egymásra épülő munkaszakaszból áll. Ennek első lépése a kérdőívek előkészítése a feldolgozásra. Ezt követi a tömeges gépi feldolgozás, az utolsó munkaszakasz pedig a népszámlálási adatbázis kialakítása lesz.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter március elején az MSZP-s Lamperth Mónika írásbeli kérdésére adott válaszában arról tájékoztatott, hogy a népszámlálás adatainak feldolgozása később történik meg, mint ahogy a KSH eredeti ütemtervében szerepelt, de ez nem veszélyezteti az adatok pontosságát és megbízhatóságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik