Belföld

Az ország legnagyobb torosára készülnek

Toros és Pálinkafesztivált szerveznek holnaptól Székesfehérváron, a Zichy ligetben.

Az ötletgazda Kovács Antal – aki a Fehérvári Zenei Napok (FEZEN) főszervezője is – több tucat kistermelőt, élelmiszeripari feldolgozót, kereskedőt, valamint őstermelőt kért meg arra, hogy termékeikkel teremtsenek amolyan igazi disznótoros hangulatot. Vitathatatlan, hogy az ilyenfajta disznótoroknak közösségteremtő és -formáló hangulata van, amivel a városi ember csak ritkán vagy egyáltalán nem találkozik. A jófajta étkek elképzelhetetlenek jófajta pálinka és bor nélkül, ezért a bor- és pálinkatermelők is felvonulnak, a már most zsúfoltnak látszó Zichy ligetben.

Eredetileg február elejére tervezték ezt a programot, de technikai okok miatt – akkor mínusz 20 fokok jártak, ami ugyan kedvez egy torosnak – lefújták a civil rendezvényt. Most, március idusán ismét meghirdették, sőt neki is vágtak a pálinkás torosnak. Így a dicső csata helyszínétől nem messze, a Pákozdi-hegyek árnyékában pálinkagőzbe öltözött négynapos mulatság veszi kezdetét, a disznók visításának zenéje mellett. No, ez utóbbi nem várható, hiszen a toros kóstolók áldozatait nem a ligetben búcsúztatják böllérkéssel és köntössel.

Így férkőzik idén közelebb Fehérvár városlakóihoz a tradicionális disznótor hangulata, ízei, mulatsága, dallama. A rendezvény március 15-től 18-ig tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik