Belföld

Veszprém megyében 2,5 milliárdból fejlesztik a hulladékkezelést

Közel 2,5 milliárd forint támogatást nyert el KEOP pályázaton az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás a szilárdhulladék-gyűjtési rendszer kialakítására.

A projekt megvalósítására létrejött társulás 2005-ben alakult, Veszprém megye 158 önkormányzatának részvételével. A társulás korábbi projektje keretében készült el a Regionális Hulladékkezelő Központ Királyszentistvánon, valamint az ajkai, pápai, tapolcai átrakóállomás, a kis- és nagyteljesítményű válogatóművek, a balatonfüredi komposzttelep, 400 szelektív hulladékgyűjtő sziget és ebből szerezték be a mobil építési törmelék feldolgozó gépsort is.

A mostani projekt továbblépést jelent, miután nyilvánvalóvá vált, hogy az elvárt hulladékeltérítés az eredetileg a tervekben szereplő szigetes szelektív gyűjtéssel nem valósítható meg – mondta Czaun János, a társulás elnöke az MTI-nek. Emlékeztetett: az Európai Unió hulladékgazdálkodási keretirányelve – HKI – előírja a lerakóra kerülő kommunális hulladék 50 százalékos csökkentését 2020-ig.

Az Észak-balatoni regionális települési szilárdhulladék-kezelési rendszer továbbfejlesztése című projekt fő célja a korszerű, komplex hulladékgazdálkodási rendszer továbbfejlesztése a megye 158 településén, melynek keretében kialakítják a térségben településenként keletkezett települési szilárdhulladékok teljes körű és szelektív szervezett gyűjtési rendszerét, fejlesztik a zöld hulladékok hatékony kezelésének, a hulladékképződés megelőzésének rendszerét, kiépítik a kiszolgáló gyűjtő, szállító és kezelő rendszert hulladékudvar, gyűjtőszigetek kialakításával, a szükséges eszközpark (gyűjtőedényzet, szállítójárművek) megteremtésével – részletezte a társulás elnöke. Tájékoztatott arról, hogy a királyszentistváni központi telepen továbbfejlesztik a mechanikai és biológiai kezelés rendszerét, a szelektív hulladékgyűjtő rendszer már meglévő elemeihez további 90 gyűjtőszigetet létesítenek. A házi komposztálás elősegítésére 10.000 komposztládát, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetéséhez 30.000 edényt, a zöldhulladék gyűjtés bevezetéséhez 4200 gyűjtőedényt szerez be és oszt ki a társulás – jelentette ki Czaun János. Hangsúlyozta: a lakosságot közvetlenül érintő fejlesztést szemléletformáló, felvilágosító tevékenység és lakossági tanácsadási szolgáltatás kíséri a projekt sikeres megvalósítása érdekében. Czaun János szerint a projekt során kiépítendő modern, környezetbarát hulladékgazdálkodási rendszer segít abban, hogy csökkenjen a régió környezeti szennyezettsége, megszűnjenek az illegális hulladéklerakók, a lehető legtöbb hulladék kerüljön vissza a körforgásba. Czaun János az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a tavaly májusban leégett királyszentistváni hulladékkezelő telepen az év elején elkezdődött a használhatatlanná vált részek bontása. A társulás kérte a hulladékkezelő projekt indításának határidő-módosítását az Európai Uniótól: december 31-ig kell megkezdődnie a hulladékkezelő rendszer teljes körű működésének – tette hozzá. Becslése szerint a hulladékkezelő rendszer egy hónapon belül részlegesen elindulhat, ha megkapták a szükséges környezetvédelmi engedélyeket. A hulladékkezelő felújítása 400 millió forintba kerül, ebből 200 milliót a kivitelező áll, a fennmaradó részre Czaun János szerint ígéretet kaptak az állami vis major alapból; a felújításba plusz műszaki tartalmat építettek be, ami nagyobb biztonságot nyújt tűz esetén.

Ajánlott videó