Belföld

Jogvédők – alkotmánybírák: 1-0

Részben helyt adott a bíróság a Társaság a Szabadságjogért keresetének, melyben közérdekű adatokat kértek az AB-tól.

A Fővárosi Törvényszék kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletével részben helyt adott a Társaság a Szabadságjogért (TASZ) közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos keresetének és kötelezte az alperes Alkotmánybíróságot (AB) egyes eljárásával kapcsolatos iratainak nyilvánosságra hozására.

A TASZ a tényleges életfogytiglannal kapcsolatos alkotmánybírósági eljárás 2010-es üléseiről készült emlékeztetőket és meghívókat, valamint az évekkel ezelőtti, droghatározattal kapcsolatos ülések emlékeztetőit és hangfelvételeit kérte kiadni, ezek közül az elsőfokú bíróság mindössze két, tényleges életfogytiglannal kapcsolatos ülés meghívójának kiadását rendelte el.

Egyebekben elutasította a keresetet többi között azért, mert a döntéssel kapcsolatos iratok tíz évig nem nyilvánosak, az adott szerv zavartalan működését, a döntés-előkészítéssel kapcsolatos vélemények szabad kifejtését veszélyeztethetné a kért adatok kiadása. A felek az írásba foglalt ítélet áttanulmányozása után döntenek a fellebbezésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik