Belföld

Ebadómentes vadászkutyákat akar Semjén

KDNP-s képviselők szerint egy aktívan vadászó kutya tartási költsége jelentős összeg, amely az alacsony jövedelmű hivatásos vadászokat terheli.

A rendőrkutyák, a mentőkutyák és az őshonos fajták mellett a vadászebek után sem szedhetnének ebrendészeti hozzájárulást az önkormányzatok egy KDNP-s képviselők által most benyújtott törvénymódosító javaslat szerint.

Az új szabályozás hatálya a vadászkamara által kiállított, megfelelő képzettséget tanúsító – a vadászkutya egyedi jelölését is tartalmazó – sorszámmal ellátott vadászati alkalmassági vizsgaigazolvánnyal rendelkező ebekre terjedne ki.

A többek közt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke által jegyzett tervezet indoklása emlékeztet, hogy a vadászati törvény alapján a vadászok a vadak felkutatására kötelesek kiképzett kutyát alkalmazni. A vadászebek szerepe a vadgazdálkodásban meghatározó. A sebzett vad megtalálása, az anyagi vonzatok mellett, a szenvedésétől történő mielőbbi megváltás miatt is indokolt – jegyzi meg a törvényalkotó.

A KDNP-s képviselők szerint egy aktívan vadászó kutya tartási, orvosi és kiképzési költsége évente jelentős összeg, amely az alacsony jövedelmű hivatásos vadászokat terheli. Úgy látják, ezért nem lenne szerencsés ezt az összeget tovább növelni az ebadóval, figyelembe véve azt is, hogy törvényben előírt feladatok végrehajtásához tartják a vadászkutyákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik