Belföld

Cozma-ügy Győrben: kivetítőn nézhetik a pert a családtagok

Az eljárás helyszínéül kijelölt - hagyományos berendezéssel mintegy félszáz ülőhelyes - tárgyalóban vádlottanként három-három hozzátartozó foglalhat helyet, ugyanennyien egy másik, közeli tárgyalóban nézhetik a fejleményeket.

A tárgyalóterem csekély befogadóképessége miatt regisztrációhoz köti a vádlottak hozzátartozói és az újságírók számára a Marian Cozma-gyilkosság fellebbviteli tárgyalásán való részvételt a Győri  Ítélőtábla; lesz, aki csak kivetítőn követheti a tárgyalóteremben történteket.

A táblabíróság honlapján megjelent tájékoztatás szerint a március 29-i és 30-i tárgyalási napok mellett továbbiakat is kitűzhet a bíróság.

“Kérjük ezért ugyanazon vádlott hozzátartozói egymás közötti egyeztetését a regisztráló személyére nézve, amennyiben ezen keretszámot meghaladóan kívánnak a tárgyaláson jelen lenni” – írták, jelezve: “a jelentkező hozzátartozók közül előnyt élveznek a fogva tartottak hozzátartozói”.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták
meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság tavaly júniusban hozott ítéletet. Raffael Sándor első- és Németh Győző másodrendű vádlott életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, legkorábban 30 év múlva szabadulhatnak, míg Sztojka Iván harmadrendű vádlottnak 20 évet kell a nem jogerős ítélet szerint fegyházban töltenie.

Németh Balázs tanácsvezető bíró az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnsegédként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek.

Az elsőfokú ítélet szerint Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlott bűnös társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletében, ezért előbbinek 5 évet, míg az utóbbinak 4 évet kell börtönben töltenie. Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlottat kétrendbeli bűnpártolás miatt – mint társtetteseket – vonta felelősségre a bíróság; az asszonyt 3 évi, a férfit 2 év 8 hónapi börtönre ítélte nem jogerősen.
A bíróság rendelkezett arról is, hogy a vádlottaknak meg kell téríteniük az állam számára a 74 millió forint bűnügyi költséget is; így például Raffael Sándornak és Pál Gábornak 15-15 millió, míg Németh Győzőnek és Sztojka Ivánnak 14,5-14,5 millió forintot kell fizetnie.
Az első- és a harmadrendű vádlott részben felmentésért, emellett pedig enyhítésért fellebbezett, a másod-, a negyed- és az ötödrendű enyhítést kért, míg az ügy hatod- és hetedrendű szereplője felmentésért folyamodott.
A vádhatósági átirat szerint az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott esetében a megyei bíróság “arányos, a büntetés céljának elérése érdekében feltétlenül indokolt büntetést szabott ki”, az ötöd-, a hatod- és a hetedrendű esetében viszont nem, ezért súlyosítást kért.
Egyúttal jelezte azt is: Sztojka Iván esetében az ítélet úgy állapította meg, hogy Sesumra és Uros Vilovszkira támadott, hogy az a vádban nem szerepelt vádként. Ugyanakkor Raffael Sándor esetében a kettős értékelés tilalmába ütközően állapították meg első fokon, hogy különösen visszaeső.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik