Belföld

Színjátszók keltik életre a 48-as forradalmat Fehérváron

P. Horváth Ágnes

2012. 03. 12. 14:58

Élő történelemkönyvként tárulnak fel az egykori forradalom eseményei, de lesz József-napi vásár és lovasbemutató is.

Az ünnepi megemlékezések már március 14-én megkezdődnek Székesfehérváron. A város több pontján szerveznek koszorúzásokat a fehérvári oktatási intézmények bevonásával. A nemzeti ünnepen a Megyeházán indul a program.

“A megyei közgyűlés 9 órakor kezdődő ünnepi ülésén adják át a megyei díszpolgári kitüntető címet, valamint a megyei önkormányzat díjait, elismeréseit is az élet különböző területein kimagasló munkát végzők számára” – mondta el Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, hétfőn, sajtótájékoztatón.

A gyermekeknek lovasbemutatót szervez a Fehérvári Huszárok Egyesülete 9 órától a Petőfi tér melletti parkban, majd a huszárokkal közösen vonulhatnak a résztvevők a Városház térre, ahol Fejér megye és Székesfehérvár önkormányzata közös ünnepi műsort szervez.

Fél tizenegykor indul az 1848. március 15-i eseménysorozatot megelevenítő program, melyet Kozáry Ferenc rendezett. Egy napra a Városház térre költözik a Pilvax kávéház, a Landerer nyomda, a Nemzeti Múzeum és az Orvostudományi Egyetem. Ezek között zajlanak majd a forradalmi hangulatot idéző események, amelyekbe a nézőket is bevonják.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere elmondta: „..a március 15-i műsorban több mint száz tehetséges helyi fiatal kelti életre az egykori márciusi ifjakat.”

A műsort követően a Fehérvári Huszárok és a Helyőrségi Zenekar bevonul a térre, majd ünnepi beszédet mond Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Ezután ünnepi felvonulás indul az Oskola utcán át a székesfehérvári 1848-as események központi helyszínére, a Fekete Sas Szállóhoz, ahol koszorúzásra kerül sor.

A Városház téren késő délutánig tartják a József-napi vásárt. Újdonság, hogy idén a vásárban Fejér Termékeket is kínálnak az azt készítő termelők és kézművesek, valamint, hogy játékos vetélkedőt rendeznek a gyerekeknek, akik különböző jutalmakat kapnak 15 különböző játékos feladat megoldása után.

Régi hagyomány a városban, hogy Fejér megye és Székesfehérvár Önkormányzata közösen ünnepel március 15-én. A nemzeti ünnep tavaly teljesen megújult, az ART Kulturális Egyesület közreműködésével. Akkor elevenítették fel először színjátszók a történelmi eseményeket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.