Belföld

Pulitzer-díjas lett a megyei lapnál induló Tódor János

Az újságíró a Székesfehérváron megjelenő Árgus irodalmi folyóirat főszerkesztője volt több évig.

Idén Bölcs István életmű kategóriában, Tódor János az írott sajtóban végzett újságírói munkájáért, Aczél Endre pedig az elektronikus sajtó kategóriában vehette át a Pulitzer-emlékdíjat vasárnap Budapesten.

Az 1952-ben született Tódor János a pályáját a Fejér Megyei Hírlapnál kezdte. A kilencvenes években a Magyar Narancs szerkesztője, közben egy évig az Élet és Irodalom riportrovat-vezetője, majd 1998-tól 2000-ig a Népszava munkatársa, 2003-tól 2006-ig a Székesfehérváron megjelenő Árgus irodalmi folyóirat főszerkesztője volt. Megszüntetéséig, 2010-ig tíz éven át az Amaro Drom című roma lap külső munkatársaként tevékenykedett Jelenleg szabadúszó újságíróként elsősorban riportokat és szociográfiákat ír. 1995-ben a Mozgó Világ nívódíját vehette át, egy évre rá a Soros Alapítvány Tényfeltáró Újságírás-díját kapta. Emellett Radnóti Miklós Antirasszista-díjban és Minőségi Újságírásért-díjban részesült 2008-ban.

A Joseph Pulitzer-emlékdíj a kimagasló szakmai teljesítményt felmutató magyarországi újságírók elismerése.

A díjat amerikai mintára 1989-ben Fábry Pál New Orleansban élő magyar üzletember alapította. Minden évben a Joseph Pulitzer-emlékdíj Alapítvány adja ki. A díj sok szempontból hasonló az amerikaiaknak New Yorkban évente átadott Pulitzer-díjakhoz, működését tekintve azonban független ezektől, és csak magyarországi újságíróknak adják. Nevét a 19. század végén élt Joseph Pulitzer (eredeti nevén: Politzer József) magyar származású amerikai újságíróról és kiadóról, sajtómágnásról kapta, a Pulitzer-örökösök hozzájárulásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik