Belföld

A család védi az egészséget

Kopp Mária: a felmérések szerint Európában mi vagyunk a leginkább családbarát ország.

A magatartáskutató szerint a család, mint közeg, a férfiak és a nők számára is komoly egészségvédelmi tényező. Kopp Mária a Magyar Hírlapnak azt mondta, „Európában mi vagyunk a leginkább családbarát ország. A külföldi hatások nem érvényesülnek számottevő mértékben, Magyarországon nem divat a szingliség. Az emberek hetven százaléka úgy gondolja, a család lehet a legboldogabb közeg számára, valamint húsz fiatal összesen huszonnégy gyermeket tervez. Ebből ténylegesen körülbelül tizenhárom születik meg”.

Annak, hogy a tervezettnél kevesebb gyermek születik meg a válság az oka. „A legtöbben úgy gondolják, amíg nincs saját lakásuk, biztos állásuk, addig a családalapításba sem fognak bele”. Kopp Mária ugyanakkor bízik az új családpolitikai kedvezmények pozitív hatásában. Szerinte ezt jelzi, hogy a születésszám július óta három százalékkal nőtt, a felsőfokú végzettséggel rendelkező 35 és 45 év közötti nők közül tizenhét százalékkal többen vállaltak gyermeket.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese a Magyar Családtudományi Társaságból (MCST) azért lépett ki, mert noha a céllal – a család jelentőségének tudományos vizsgálatával – alapvetően egyetért, nevével csak tudományosan megalapozott és alátámasztható elvekhez és kijelentésekhez járul hozzá. Az MCST álláspontja és irányelvei tudományosan nem megalapozottak, és ezzel sajnos pontosan azt a korosztályt, azt a réteget ijeszti el, amelyet el szeretne érni – mondta a Magyar Hírlapnak a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik