Belföld

Lesújtó vélemény a magyar igazságszolgáltatásról

A Der Spiegel című német hírmagazin az Európa Tanács Velencei Bizottságának a magyar igazságszolgáltatási rendszer átalakításáról készített, egyelőre bizalmas jogi szakvéleményéről számolt be vasárnap megjelent számában.

A hírmagazin Függő igazságszolgáltatás című rövid írása szerint a testület arra a megállapításra jutott, hogy az “Orbán Viktor által bevezetett új alkotmány lényegi pontokban megsérti a demokratikus alapjogokat”. A Der Spiegelhez eljutott dokumentum szerint az alkotmányos reform fenyegeti az igazságszolgáltatás függetlenségét és megkérdőjelezi a tisztességes eljárás elvét.

A Velencei Bizottság “élesen bírálja” az Országos Bírósági Hivatal (OBH) létrehozását. A 47 államot tömörítő Európa Tanács tagjai között egy ország sincsen, ahol “egyetlen személy olyan hatalommal rendelkezne”, mint az OBH elnöke – idézett a jogi szakvéleményből a Der Spiegel.

Andreas Schwab, a kormányzó német kereszténydemokrata párt (CDU) európai parlamenti képviselője aggasztónak tartja a jelentést – írta a hetilap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik