Belföld

Két tanyát veszélyeztet a tűz a Jászságban

Nagy területen ég az aljnövényzet a Jászságban, a tűz két tanyát is veszélyeztet.

Kapcsolódó cikkek

a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi szóvivő, Tótáné Nagy Éva elmondta: először, nem sokkal dél után Jászalsószentgyörgy térségében száraz fű, avar és gaz lobbant lángra. A 8-10 hektár kiterjedésű tűz itt lakott területet nem veszélyeztetett, ám az erős szél miatt hármas fokozatú, kiemelt riasztást követően a környező városokból öt járművel 23 tűzoltó vonult a helyszínre. A tüzet fél négyre sikerült megfékezniük.

Nem sokkal ezután egy újabb nagy kiterjedésű, akác- és nyárfaerdő aljnövényzetében keletkezett tűzről érkezett bejelentés a Jászberény és Nagykáta közötti területről. Ide hat járművel ugyancsak 23 tűzoltó érkezett, akik jelenleg is dolgoznak a mintegy 20 hektáron tomboló, két tanyát is veszélyeztető tűz megfékezésén.

A Vidékfejlesztési Minisztérium vasárnap közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az ország erdeiben a csapadékmentes és szeles időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki. A tárca vezetője ezért általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az országban. A vasárnap életbe lépett intézkedés átmeneti időre szól. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a tűzoltókat szombaton országszerte mintegy 700 tűzesethez riasztották, amelyek közül több mint 550 a szabadban keletkezett. Nem egy esetben több száz hektárnyi terület égett. A legtöbb tűz Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik