Belföld

Verekedés a jogászbálon: a jobbikos képviselő inzultált?

Kunstár Csaba
Kunstár Csaba

2012. 03. 10. 09:08

A Szeged24-nek nyilatkozott az a család, amely verekedési ügybe keveredett Keresztúri Farkas Csaba, szegedi jobbikos képviselővel.

A verekedés tavalyi év végén történt a szegedi jogászbálon, amelyet az egyetem Tanulmányi és Információs Központjában (TIK) tartottak. A rendezvényen jelen volt az ügyvédként praktizáló Keresztúri Farkas Csaba, a szegedi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke is. A politikus – eddig tisztázatlan okok miatt – dulakodásba keveredett egy testvérpárral. A rendőrség három hónapja csoportos garázdaság gyanúja miatt indított nyomozást: a fiatalembereket már kihallgatták, a képviselőt azonban még nem sikerült kikérdezniük az esetről.

„Mi csak a húgunkat védelmeztük”

A nyilvánosság előtt először megszólaló háromgyerekes család azt kérte: miután országosan ismertek, ne nevezzük meg őket. Az idősebb fiú a Szeged24-nek azt mondta: öccsével a húgukat akarták védelmezni, akihez a képviselő a bálon „tolakodóan közeledett.”

A fiatalember azt mesélte: lánytestvére „le akarta rázni” a képviselőt, a női mosdóba menekült előle, de a képviselő oda is követte. Elmondása szerint ezt öccse szóvá tette, mire a képviselő „torkon ragadta.” Egy barátjuk hívta a biztonsági embert, aki felszólította a képviselőt: fejezze be ezt a viselkedést, de a politikus „érzékeltetve hatalmi helyzetét, megfenyegette, hogy kirúgatja”. Az „elbizonytalanodott” biztonsági őrnek „főnöke felszólítására, bocsánatot kellett kérnie a képviselőtől”.

A huszonéves fiatalember szerint addig fogalmuk sem volt, hogy egy szegedi képviselővel van dolguk, aki – állítása szerint – nem jobbikosként, hanem fideszesként nevezte meg magát. A mosdó előtti incidenst követően a fiatalabb fiú visszament a barátaihoz, de Keresztúri Farkas Csaba nem hagyta békén. „Hosszú kiabálás volt, és a képviselő ijesztő és életveszélyes fenyegetéseket mondott a testvéremnek” – állítja a báty. Az idősebb testvér úgy emlékszik: „én ekkor jöttem a képbe, barátságosan odamentem a társasághoz, de a képviselő megütött. Erre dühös lettem, de nem ütöttem vissza, a barátaim lefogtak, és az öcsém nyugtatott.

Ezután keresni kezdték a húgukat és a képviselőt, de mivel nem látták őket, kimentek az épület elé, és itt kezdődött a dulakodás. A fiatalember elmondása szerint a képviselő ütött először, de azt elismerte, hogy „nagy kavarodás volt.” Az épület előtti incidensnek végül a biztonsági őrök vetettek véget, majd kihívták a rendőröket, akik felvették a képviselő és az ő adataikat. „Mivel senkit sem vittek be, így ezután mi hazamentünk” – mondták a fiúk.

Pici félsz

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kizárását kérte az ügyből, ezért a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon indult eljárás csoportos garázdaság miatt. Vargáné Szombati Andrea szóvivő a Szeged24-nek elmondta: a nyomozás még tart, egyelőre nem kívánnak nyilatkozni az ügyről.

A Szegeden és a régióban ismert családapa a Szeged24-nek úgy nyilatkozott, hogy a fiúkat már meghallgatták a rendőrök, és állítása szerint gyerekei „együttműködően viselkedtek.” Ezt mondta az idősebb fiú is, hozzátéve: a rendőrségi meghallgatáson, amikor megkérdezték tőlük, hogy nem akarnak-e feljelentést tenni a képviselő ellen testi sértés miatt, nem tették, mert azt szeretnék, hogy minél hamarabb és „csendben „ érjen véget az ügy. A fiú hozzátette: miután képviselőről van szó „pici félsz” van benne, de bízik az igazságszolgáltatásban. Édesapa szerint lányát megviselték a történtek.

Feljelentés és helyreigazítás

Megkerestük Keresztúri Farkas Csaba képviselőt is, aki azt mondta: őt még nem hallgatták ki, és ezért egyelőre nem akar „részletekbe bonyolódni.” Annyit azonban mondott: „nem én, engem ütöttek, én kerültem földre, erről leletem is van.” Elmondása szerint benn az épületben nem ragadott torkon és nem ütött meg senkit sem, és azt sem tudja, hogy „a kinti és a benti társaság ugyanaz volt-e.”

Arról pedig, hogy tolakodóan viselkedett volna a lánnyal úgy reagált: „ilyen eszembe sem jutna egy hölggyel szemben.” Szerinte ő „kulturáltan szórakozott” a bálon. „Egyetlen konfliktusom volt, egy biztonsági őrrel, aki bocsánatot kért” – mondta.

Korábban a politikus úgy nyilatkozott: „véletlenül nem a férfi mosdóba nyitottam be, ami nyilvánvalóan bármelyikünkkel előfordulhat, valóban figyelmeztetett egy biztonsági ember, aki az arroganciájáért később tanúk előtt bocsánatot is kért tőlem. Természetesen az sem igaz, hogy a rendezvényen bárkit bármivel megfenyegettem volna (ilyet soha nem tennék), és főképp nem más nevében.” (Mármint a Fideszében.) A képviselő a Szeged24-nek azt mondta: állításaira tanúk is vannak és kilátásba helyezte: rágalmazás miatt feljelentést is tesz, illetve helyreigazítást kér mindazoktól, akik szerinte eltorzítják a történetet.

A Szeged24 információi szerint az épületben és a kint történt eseményeket rögzítették a biztonsági kamerák. Úgy tudjuk, hogy a felvételeket az egyetem átadta a rendőrségnek. Ezek akár döntőek is lehetnek az eljárás során.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.