Belföld

Megérkeztek a fekete gólyák a gemneci erdőbe

A fekete gólyák érkezését pénteken észlelték az erdőgazdaság munkatársai a szekszárdi erdészethez tartozó Keselyűsben.

A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemencre ahol gyakori fészkelő helyei a tölgy, kőris és szil ligeterdők idős tölgyfái. A legnagyobb hazai állomány, mintegy 45-50 pár fészkel az ártéri erdőben, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai azonban több új fészek meglétét jelezték, ami arra utal, hogy valamelyest növekedhet a populáció – tette hozzá az erdészetvezető.

Mint mondta, bár az erdészet dolgozói sem mennek közel a fokozottan védett fekete gólyákhoz, kis szerencsével, akár kijelölt túraútvonalról is megfigyelhetőek.A természetkedvelők a Gemenc Zrt. jövő heti programján találkozhatnak a fokozottan védett faj példányaival.
Március 17-én, szombaton túravezető kíséretében a pörbölyi ökoturisztikai centrumtól Lassiig tehetnek tíz kilométeres kirándulást, amelynek útvonala a Cserta-Duna mellett a Nyárilegelőn át halad. A résztvevők a Vén-Dunából kiágazó vízfolyás, majd a Rezéti-Duna metén haladva más fészkelő madarakat, szürkegémeket is láthatnak – mondta Csiszár Angéla programszervező.

Szintén szombaton a Hercegszántóhoz közeli, karapancsai kastély is megnyílik a közönség előtt. A bor éjszakája elnevezésű programon – melynek részletei a gemenczrt.hu honlapon olvashatók -,  az érdeklődők a megismerkedhetnek XIX. századi vadászkastélyban berendezett erdészet- és vadászattörténeti bemutatóval, valamint a Frittman borászat borait kóstolva hallgathatják meg a pécsi Bartók Béla Férfikar műsorát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik