Belföld

Vörösiszap: több mint 38 milliárd a katasztrófa költsége

A legtöbb pénzt a külterületek mentesítését koordináló vidékfejlesztési tárca kapta.

A katasztrófa kapcsán előzetesen kalkulált költségek fedezetének igénylése folyamatosan zajlott 2010. október 04. és 2011. december 31. között. Az igényelt, valamint a pénzügyileg is kiutalt pénzösszegek, továbbá a várható végleges kiadások elszámolása is folyamatos – tájékoztatott Petróczi Tímea.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hozzátette: az összesítés szerint a 38,3 milliárd forint a katasztrófavédelem, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az egyéb szervezetek – Honvédelmi Minisztérium, rendőrség, és az önkormányzatok – költsége.

A költségtáblázat szerint a legnagyobb tételt – 21,7 milliárd forintot – a külterületek mentesítését koordináló vidékfejlesztési tárca kapta, ebből a kármentesítési feladatokra a Mecsekérc Zrt.-nek 17,3 milliárd forintot utaltak át.

A károsultak lakásvásárlására, kárenyhítésére és az új lakóparkok építésére fordított költségek 14,3 milliárd forintot tesznek ki, amelyből az új lakóparkokat építő VeszprémBer Zrt.-nek 6,4 milliárd forintot – azaz a teljes költségét – átutalták.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben elkészült vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik