Belföld

Nyolcszáz fős leépítés a katasztrófavédelemnél?

A tavalyi ígéretekkel ellentétben tömeges elbocsátás várható a szervezetnél – állítja a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke.

Azok kerülnek majd utcára, akik évtizedeket szolgáltak a szervezetben, helytálltak a 2010-es árvíznél, vagy éppen a kolontári iszapkatasztrófa során mentették az embereket, az értékeket. Többségük 50 év körüli, és a mai munkaerőpiacon még lehetőségük sincs elhelyezkedni – fogalmazott közleményében Talabér Zoltán.

Emlékeztetett rá, hogy a belügyminiszter tavaly decemberben kijelentette, nem lesz leépítés a tárcához tartozó szolgálatoknál. Ugyanakkor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a „gyorsabb reagáló képesség” fokozásával indokolva 800 közalkalmazott munkahelyét szünteti meg. A Belügyminisztérium még nem válaszolt a közleményre.

Az új katasztrófavédelmi törvény életbe lépésével átszervezik az állományt: aki eddig közalkalmazotti státuszban volt a szervezetnél, annak lehetősége lesz a hivatásos állományba kerülni.

Vagyis „aki akar, nagy valószínűséggel maradni tud” – így reagált a belügyi tárca február közepén az LMP nyilatkozatára, amely ugyancsak a küszöbön álló elbocsátásokra hívta fel a nyilvánosság figyelmét. Erről részleteket itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik