Belföld

Kapuváron 660 millióból újítják fel a városközpontot

Aláírták a kapuvári városbelső megújítását lehetővé tevő kivitelezői szerződést. A tízezres lélekszámú rábaközi kisvárosban több mint fél milliárd forintot költenek idén a városcentrum rekonstrukciójára.

Kapuváron szerdán írták alá a nyertes Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt.-vel (ZÁÉV) a kivitelezői szerződést, ezzel elhárult minden akadály a munkálatok megkezdése elől. A kivitelezés befejezési határideje az év vége.

A kisváros a Nyugat-dunántúli Operatív Program (NYDOP) keretében meghirdetett „Városközpontok funkcióbővítő megújítása a nem megyei jogú városokban” című pályázatán nyert 526 millió forint vissza nem térítendő támogatást a kapuvári településközpont megújítására. A megvalósuló beruházás elszámolható költsége meghaladja a 664 millió forintot, melyhez a támogatási összegen kívüli önrészt Kapuvár biztosítja saját forrásaiból.A beruházás legfontosabb célja az egységesebb városközpont és erősebb városközponti funkció kialakítása, a város kulturális szerepkörének megerősítése.

A munkák tényleges megkezdése előtt Kapuvár teljes lakossága szórólap formájában is tájékoztatják a beruházás keretében megvalósuló projektelemekről. A munkálatok részleteit, várható ütemezését lakossági fórum keretében ismerhetik meg az érdeklődők, szintén a tényleges munkavégzés elindulása előtt.

 

A beruházás környezetrendezési, környezetalakítási munkálatai során közintézmények és közterületek felújítására, kerékpárutak és parkolók kialakítására kerül sor. Megújul a műemléki épületben helyet foglaló Városháza, akadálymentesítik a Fő téri zöldfelületeket, korszerűsítik a város kultúrális központját,  a Szent anna templom külső vakolatát, falalzatát és részlegesen belső tereit is  felújítják, valamint teljes rekonstrukciót kap a városka piactere és temetői fogadó épülete.

A projekt nyitányaként Kapuvár civil szervezeteit is támogatta, hisz a városközpont-rekonstrukcióhoz kötődő ezévi programok szervezésére 22 civil pályázat összesen 15 milliót kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik