Belföld

Hová tűnt az országgyűlési törvény?

A Magyar Nemzet szerint már a frakcióknál van a javaslat, de azok nem tudnak erről.

Kapcsolódó cikkek

Mégsem kapták meg az Országgyűlés működését szabályozó törvény tervezetét az ellenzéki frakciók – értesült a Hír24. Az LMP és az MSZP sajtóirodája, illetve jobbikos forrásunk sem tudott választ adni arra, mikor érkezik meg pártjukhoz a fideszes javaslat.

Ezzel szemben a pénteki Magyar Nemzet kormánypárti forrásokra hivatkozva azt írta: már a parlamenti frakciók előtt van a szóban forgó jogszabálytervezet, és jövő héten be is nyújthatják azt az Országgyűlésnek. A lap megemlíti, hogy a jelenlegi házszabály egyes rendelkezései is átkerülhetnek az új, kétharmados törvénybe. Azt, hogy a tervezet rövidesen a Tisztelt Ház elé kerülhet, az Országgyűlés sajtófőnöke is megerősítette lapunknak.

A Magyar Nemzet szerint ebben a törvényben rögzítik többi közt a parlamenti képviselői és a polgármesteri tisztség közötti összeférhetetlenséget, amelyet az új, 199 fős törvényhozás 2014-es bevezetése indokol.

Nemrég Kövér László házelnök árult el további részleteket a tervezetről az MTI-nek. A politikus kifejtette, hogy az új jogszabályban rendelkeznének a parlament ülésezési rendjéről, a vizsgálóbizottságok garanciáról, az etikai szabályokról, a képviselői javadalmazásokról és az úgynevezett házőrség felállításáról is.

Az LMP sajtóirodáján a Hír24-nek elmondták: a Lázár János, Fidesz-frakcióvezető által hétfőre kezdeményezett ötpárti egyeztetés napirendjén sem szerepel az országgyűlési törvény tervezete. Kerestük a Fidesz-frakciót is az üggyel kapcsolatban, de későbbre ígértek választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik