Belföld

Fakó lóantilopok érkeztek a Vadasparkba

A Portugáliában született nőstényt egy bika társaságában már a látogatók is megfigyelhetik az Afrika-kifutóban.

Veprik Róbert igazgató elmondta, hogy a szegedi állatkert állományából a két tehén az egyik leghosszabb utat tette meg, amikor tavaly év végén átszelte Európát. A több mint egy hétig tartó út végén a nagytermetű antilopok egészségesen megérkeztek, letöltötték a kötelező karanténidőt, majd hozzászoktak új istállójukhoz.

Az időjárás kedvezőre fordultával pedig elérkezett az idő, hogy a nőstények a nagykifutóval, illetve a bikával is megismerkedjenek. A beszoktatás során a gondozóknak arra is figyelniük kellett, hogy az erőteljes, magasra szökellő állatok – ha megriasztják őket – nekirohanhatnak a kerítéseknek, sőt akár az átugrásukkal is megpróbálkozhatnak. Ezért a kerítésre erősített ponyvákkal megjelölték, hol van az antilopok új otthonának a határa. A két fiatal tehén nyugodtan viselkedik, láthatóan jól érzi magát a kifutóban.

A gondozók bíznak benne, hogy a németországi Hannoverből származó bika is elnyeri a tetszésüket, és – Magyarországon először – fakólóantilop-borjak fognak születni a vadasparkban.

A nőstények a nemzetközi fajmegmentési program (EEP) keretében kerültek Szegedre. Az európai állatkertekben mindössze száz példány él belőlük.

A fakó lóantilop a második legnagyobb termetű antilopfaj a jávorantilop után, testtömege 220-300 kilogramm, testhossza 2-2,5 méter, marmagassága pedig 140-160 centi. Híres arról, hogy szemben a többi antiloppal az akár egyméteresre is megnövő szarvát nemcsak az egymás elleni viaskodásokra használja, hanem keményen szembeszáll a ragadozókkal, akár az oroszlánnal is. Egy kifejlett állatnak nemigen van természetes ellensége, bátorsága azonban az emberrel szemben mit sem ér: az utóbbi időkben drasztikusan csökken a természetes populációk létszáma, elsősorban az élőhelyük elvesztése és az orvvadászat következtében.

A fakó antilopok Afrika fás szavannáin 6-12 fős csapatokban élnek, amelyeket egy-egy kifejlett hím vezet. A fiatal hímek hároméves koruk táján elhagyják a szülőcsoportjukat, és agglegény csapatokba állnak össze. Nappal aktívak, de a melegebb időszakot az árnyékban töltik, fűvel és levelekkel táplálkoznak. Naponta akár 200-400 hektárt is bejárnak, de a vízlelőhelyektől néhány kilométernél messzebb sosem távolodnak el.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hooded computer hacker hacking network. Male with black hoodie using computer for identity theft or other criminal online activity.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.