Belföld

A lomtalanításon is érződik a válság

A válság előtthöz képest 25 százalékkal kevesebb tárgyat tesznek ki lomtalanításkor, értékesebb tárgyakra pedig alig lehet bukkanni.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) alkalmazottjai a háztartásokban keletkező nagydarabos hulladékokat és a feleslegessé vált használati tárgyakat szállítják el évente egyszer, külön díj fizetése nélkül.

Nagy erőkkel vonulnak fel

A lomtalanításra naponta átlagosan 20-21 célgéppel vonulnak ki. A munkában hétköznap mintegy száz, a hétvégi egynapos kerületek esetén – mint például az I., az V. és a VII. kerületben – mintegy 160-180 fő vesz részt. Egy részük az elszállítást, a másik hányada az azt követő takarítást végzi el – mondta Szűcs Panni, az FKF szóvivője.

Hozzátette: a lomok mellett még mindig sok az olyan háztartási jellegű hulladék, amelyet a rendszeres hulladékelszállítás során a tartályokba is bele lehetne rakni. A veszélyes hulladékok esetében határozottan javuló tendenciáról számolhatunk be, mert egyre nagyobb mennyiséget adnak le a kijelölt helyeken. Tavaly már több mint háromszáztíz tonna veszélyes hulladékot vettünk át.

25 százalékkal kevesebb hulladék

A szóvivő szerint az éves mennyiség tekintetében megállapítható, hogy az nyomon követi a lakosság gazdasági helyzetét. Míg a gazdasági válság előtt 2008-ban több mint 400 ezer köbméter lomot gyűjtöttek össze, ez a múlt évre húsz-huszonöt százalékkal zsugorodott.

“Jelentős különbség nem annyira a külső és belső kerületek között van, hanem inkább az egyes kerületek lakosságának eltérő vásárlóereje az, ami kimutatható. A jelentősebb átlagjövedelemmel rendelkező kerületekben inkább dobnak ki mások által még használhatónak mondható tárgyakat” – fogalmazott Szűcs Panni.

“Az utóbbi években nem igazán találkoztunk olyan esettel, hogy valamilyen értékesebb tárgy került volna a begyűjtést végző munkatársaink kezébe. Ennek persze részben az is az oka, hogy a lomokat a helyszínre érkezés előtt általában mások már átrostálták és kiválogatták, ami kellett nekik” – tette hozzá a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik