Belföld

A Győri Fidelitas vendége volt a miniszter

Németh D. László
Németh D. László

2012. 03. 09. 10:41

Újraindult a Győri Fidelitas “Egyenes beszéd” rendezvénye, melynek keretében Hende Csaba honvédelmi miniszter beszélgetett Radnóti Ákossal és Fekete Dávid alelnökkel.

A korábbi programsorozat keretében már a szervezet vendégei voltak Borkai Zsolt, Csintalan Sándor, Buzánszky Jenő, Rogán Antal, Navracsics Tibor, Tarlós István, Török Gábor és Pokorni Zoltán, s ígérik, hogy folytatják újabb vendégekkel.

A teltházas rendezvényen, több mint száz érdeklődő előtt Hende Csaba elmondta: 2002. és 2010. között a honvédséget gyakorlatilag “szétlopták”, ő maga is számtalan büntetőfeljelentést tett az elmúlt időszakban. Véleménye szerint azzal, hogy magas rangú katonai és politikai vezetők egyéni haszonra tettek szert, hátráltatták a Magyar Honvédség fejlesztését is. A miniszter ugyanakkor hozzátette: a honvédség személyi állományának döntő része nem vett részt ezekben az ügyekben, becsülettel végezte feladatát. Ugyanakkor a korrupciós ügyek a honvédség társadalmi megítélését és presztízsét is érintették, s ezen mindenképpen javítani kell, amire bőven nyílt lehetőség az elmúlt években, például a vörösiszap-katasztrófa elhárításakor- tette hozzá a miniszter.

A honvédelmi miniszter méltatta a külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonák felkészültségét is. Elmondta: a magyar katonák nagy megbecsülést élveznek odakint, mindannyian kiváló felkészültségűek és állóképességűek. A szövetségeseink elégedettségét is bizonyítja, hogy hazánk az elmúlt években sok tízmillió dolláros hadfelszerelést kapott ingyen az USA-tól. Erre szükség is volt, ugyanis a Magyar Honvédség haditechnikai felszereltsége sajnos nem mindenben felel meg a mai kor követelményeinek. Ezért határozott a kormány arról, hogy középtávon fokozatosan növeli a hadseregfejlesztésre fordítandó költségvetési forrásokat.

Kérdésre válaszolva a miniszter leszögezte: a kormány sem rövid- sem hosszútávon nem tervezi a sorkötelezettség visszaállítását. Hende Csaba szerint ennek sem az anyagi, sem a logisztikai feltételei nincsenek ma meg, ráadásul az újoncok kiképzése egyre időigényesebb feladatot jelentene a haditechnika fejlődése miatt.

A sorkatonasággal szemben a kormány az önkéntes tartalékosok rendszerét kívánja fejleszteni, annak érdekében, hogy katasztrófahelyzetek idején a Magyar Honvédség hatékonyabban tudjon reagálni a kialakult problémára. A fiatalság számára pedig az iskolai oktatás keretein belül kell megtalálni a módját a honvédelem eszméjének megismerésére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.