Belföld

A “műanyag fém” előállításáért kapott Polányi-díjat a szegedi professzor

24.hu
24.hu

2012. 03. 08. 11:40

Visy Csaba kutatásainak középpontjában az elektromosságot vezető szerves polimerek állnak.

Az MTA Kémiai Tudományok Osztálya 1992 óta osztja ki a Polányi Mihály-díjat két kategóriában (fődíj és ifjúsági díj) a fizikai kémia területén az előző 5–10 éves időszakban elért, nemzetközi jelentőségű magyar tudományos eredmény elismeréseként. A 2011-es év fődíját Prof. Dr. Visy Csaba, az SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi tanára, a tanszéken működő Elektrokémiai Kutatócsoport vezetője kapta.

A közhiedelemmel ellentétben a polimerek nem azonosak a műanyagokkal, amelyek olyan mesterségesen előállított anyagok, amelyek mindig több anyag keverékéből állnak, és legalább egy komponensük polimer. A polimerek lehetnek természetesek (például cellulóz vagy fehérje), természetes alapú mesterséges anyagok (például viszkóz), vagy a természetben nem előforduló, mesterségesen létrehozott vegyületekből szintetizált polimerek.

Köztudott, hogy a polimerek elektromos szigetelő sajátságúak. Visy Csaba és munkatársai kutatásainak középpontjában az elektromosságot vezető szerves polimerek állnak. Az elmúlt két-három évtized során azonban egyre több olyan makromolekulás anyagot sikerült előállítani, melyek megfelelő körülmények között kifejezetten jól vezetik az elektromos áramot – vezetőképességük megközelítheti akár a jó vezetőknek tekintett fémekét is – tájékoztatta a Szeged24-et a Szegedi Tudományegyetem sajtóosztálya.

A szegedi Elektrokémiai Kutatócsoport számos külföldi intézménnyel működik együtt; ezek közül a legfontosabb a texasi Arlington Egyetemmel, a Párizsi és a Saint-Étienne-i Egyetemmel, valamint a finnországi Turkui Egyetemmel való kooperáció. Utóbbinak köszönhetően 2010 óta Visy Csaba Finnország tiszteletbeli konzulja a régióban.

Visy professzor tanítványai rendszeresen kiválóan szerepelnek a tudományos diákköri versenyeken. Ezért a professzort tavaly novemberben az Országos Tudományos Diákköri Tanács Mestertanár Aranyéremmel tüntette ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.