Belföld

Szegeden is kevesebb gólya lesz jövőre

Közel 32 ezerrel kevesebben adtak be országszerte jelentkezési kérelmet egyetemekre, főiskolákra az idén, mint egy évvel korábban – derül ki az Oktatási Hivatal összegző adataiból.

Kapcsolódó cikkek

Tavaly csaknem 141 ezren jelentkeztek az ország valamelyik felsőoktatási intézményébe, ezzel szemben az idén – az eddig regisztrált adatok szerint – 109 ezren adtak be jelentkezési kérelmet. A többség, 71 ezer a felsőoktatási jelentkezés elektronikus formáját választották, 38 ezren pedig a hagyományos módon, papíron nyújtották be a jelentkezésüket.

Szegeden is jóval kevesebb első éves kezdheti el tanulmányait idén ősszel, mint korábban. Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozott előzetes eredményei szerint országosan 23 százalékkal kevesebb gólya kezdheti meg tanulmányait idén szeptemberben, mint egy évvel korábban.Szegeden tavaly valamivel több mint 18 ezren, tavalyelőtt 19 ezernél is többen, 2009-ben pedig kevéssel 18 ezer alatt alakult a jelentkezők száma. Minden évben a legtöbben alap- és egységes osztatlan, államilag finanszírozott nappali képzésre jelentkeznek. Ebből az elmúlt években 7800-8200 közötti hallgatót vettek fel a Tisza-parti univesitas valamelyik szakára.
Ha az országos tendenciát „leképezzük” Szegedre, és a tavalyi évhez képest 23 százalékos csökkenéssel kalkulálunk, akkor idén szeptemberben alig több mint 6 ezer új egyetemista kezdheti meg tanulmányait a Tisza-parti városban. Ez még az eddig legrosszabbnak számító 2006-os év statisztikai adatait is alulmúlja: akkor csupán 16 ezren jelentkeztek az SZTE-re, amiből végül közel 6600 hallgató kezdhette meg tanulmányait az egyetem valamely karán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik