Belföld

Rendkívüli fejlődési sebesség a honvédségnél

Az önkéntes tartalékos rendszer felállítása a legfontosabb haderő-fejlesztési program a rendszerváltás óta - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön Székesfehérváron, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság éves értékelő és feladatszabó értekezleten.

A tárcavezető szerint a program létrehozza azt a szükséges tartalékot, amelynek segítségével nemcsak új képességekre tehet szert a Magyar Honvédség, hanem “a haza védelméért tenni akaró, a honvédség kötelékébe önként bekapcsolódó polgárokkal gazdagodik”. Kiemelte, két új dandár és kilenc új zászlóalj felállítása a célkitűzés 2014 végéig. “Ez rendkívüli fejlődési sebesség az elmúlt 20 évet tekintve” – tette hozzá.

A tartalékosrendszer kiépítése mellett az év legfontosabb feladata a takarékosság – folytatta Hende Csaba. Mint mondta, mindenhol meg kell fogni a pénzt, ahol csak lehet. Nem az a cél, hogy elköltsék az idei költségvetésüket, hanem hogy minél többet megtakarítsanak belőle úgy, hogy az ne menjen a szakmai munka rovására.

Emlékeztetett rá, hogy küzdelmes évet hagyott maga mögött a Magyar Honvédség, de az idei is hasonló lesz. A másfél éve tartó megfeszített munka első eredményei kézzelfoghatók: 2011-ben megújult a honvédelmi rendszer jogi háttere, új alaptörvény, új honvédelmi törvény és a hozzá kapcsolódó egyéb törvények születtek. Sikerült racionalizálni a minisztérium működését, csökkenteni a vezetők számát és a költségeket.

Példaként említette azt a pilótaképzési programot, amelyet a korábbi honvédelmi vezetés megállapodása értelmében Kanada biztosít a magyar pilótáknak. “Picit túl van árazva a képzés, mert amikor át akartuk engedni a lehetőséget a nálunk jóval gazdagabb Szaúd-Arábiának, közölték, hogy nem tudják finanszírozni. Tárgyalunk kanadai kollégáinkkal, és sikeres tárgyalás esetén a következő két évben több mint hárommilliárd forintot tudunk megtakarítani csak ezen az egy programon” – emelte ki.

Sikerként értékelte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrejöttét, a Ludovika Zászlóalj kialakítását, a hadisírgondozásról szóló törvény megalkotását és a Gripen-szerződés módosítását. Szólt a missziós tevékenységről is, amely elismerést szerzett Magyarországnak és a honvédségnek szerte a világon. Hangsúlyozta, hogy tavaly mintegy ezer katona teljesített szolgálatot külföldön, ez a teljes szárazföldi haderő 12 százaléka. Ugyanennyien készülnek fel jövőbeni feladataikra, vagy pihenik ki missziós küldetésüket.

A közeljövő fontos feladatának nevezte még az altiszti kar megerősítését. Ennek érdekében tavaly felállították az Altiszti Akadémiát, ahol az altisztképzést élesztik fel a legmodernebb eszközök segítségével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik