Belföld

Rendkívüli fejlődési sebesség a honvédségnél

P. Horváth Ágnes

2012. 03. 08. 15:51

Az önkéntes tartalékos rendszer felállítása a legfontosabb haderő-fejlesztési program a rendszerváltás óta - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön Székesfehérváron, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság éves értékelő és feladatszabó értekezleten.

A tárcavezető szerint a program létrehozza azt a szükséges tartalékot, amelynek segítségével nemcsak új képességekre tehet szert a Magyar Honvédség, hanem “a haza védelméért tenni akaró, a honvédség kötelékébe önként bekapcsolódó polgárokkal gazdagodik”. Kiemelte, két új dandár és kilenc új zászlóalj felállítása a célkitűzés 2014 végéig. “Ez rendkívüli fejlődési sebesség az elmúlt 20 évet tekintve” – tette hozzá.

A tartalékosrendszer kiépítése mellett az év legfontosabb feladata a takarékosság – folytatta Hende Csaba. Mint mondta, mindenhol meg kell fogni a pénzt, ahol csak lehet. Nem az a cél, hogy elköltsék az idei költségvetésüket, hanem hogy minél többet megtakarítsanak belőle úgy, hogy az ne menjen a szakmai munka rovására.

Emlékeztetett rá, hogy küzdelmes évet hagyott maga mögött a Magyar Honvédség, de az idei is hasonló lesz. A másfél éve tartó megfeszített munka első eredményei kézzelfoghatók: 2011-ben megújult a honvédelmi rendszer jogi háttere, új alaptörvény, új honvédelmi törvény és a hozzá kapcsolódó egyéb törvények születtek. Sikerült racionalizálni a minisztérium működését, csökkenteni a vezetők számát és a költségeket.

Példaként említette azt a pilótaképzési programot, amelyet a korábbi honvédelmi vezetés megállapodása értelmében Kanada biztosít a magyar pilótáknak. “Picit túl van árazva a képzés, mert amikor át akartuk engedni a lehetőséget a nálunk jóval gazdagabb Szaúd-Arábiának, közölték, hogy nem tudják finanszírozni. Tárgyalunk kanadai kollégáinkkal, és sikeres tárgyalás esetén a következő két évben több mint hárommilliárd forintot tudunk megtakarítani csak ezen az egy programon” – emelte ki.

Sikerként értékelte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrejöttét, a Ludovika Zászlóalj kialakítását, a hadisírgondozásról szóló törvény megalkotását és a Gripen-szerződés módosítását. Szólt a missziós tevékenységről is, amely elismerést szerzett Magyarországnak és a honvédségnek szerte a világon. Hangsúlyozta, hogy tavaly mintegy ezer katona teljesített szolgálatot külföldön, ez a teljes szárazföldi haderő 12 százaléka. Ugyanennyien készülnek fel jövőbeni feladataikra, vagy pihenik ki missziós küldetésüket.

A közeljövő fontos feladatának nevezte még az altiszti kar megerősítését. Ennek érdekében tavaly felállították az Altiszti Akadémiát, ahol az altisztképzést élesztik fel a legmodernebb eszközök segítségével.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.